Skip to main content
  • 5.09.2016.

Deveto izdanje Outlook Festivala okupilo 13000 posjetitelja

Upravo završeni 9. Outlook festival ponovno je opravdao titulu najvećeg europskog festivala bass glazbe i soundsystem kulture te spektakularno zatvorio festivalsku sezonu na tvrđavi Punta Christo.

Piše: 


Uvertira u pet dana slavlja bio je sedmosatni koncert u pulskoj Areni, jednoj od najljepših svjetskih pozornica na otvorenom na kojoj su nastupili Damian ‘JR. GONG’ Marleya, ASM, Iration Steppas, Slum Village i DJ Eliphino. Slavlje se u četvrtak preselilo u Štinjan na čarobnu tvrđavu Punta Christo gdje se na deset posebno dizajniranih pozornica i više od 50 zabava na brodovima izmjenjivalo gotovo 300 izvođača. Kroz četiri dana i noći, od 31. kolovoza do 4. rujna, više od 13 tisuća posjetitelja uživalo je u nastupima najboljih glazbenika iz svijeta hip-hopa, duba, reggae, drum and bassa, dubstepa i svih nijansi između koje obuhvaća kapa bass glazbe i soundsystem kulture.

Program je i ove godine prenosio uživo s tvrđave i The Beach pozornice medijski partner Dailymotion. Mračnu stranu R&B glazbe pokazala je odlična ABRA na prepunpj plaži gdje je sljedeći dan nastupila hodajuća glazbena enciklopedija i radijska legenda Norman Jay MBE te australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote.

Publiku su oduševili najbolji reggae i dub glazbenici među kojima legende Jah Shaka, Channel One, Mungos Hi Fi, Mad Professor, Prince Fatty, Congo Natty ft Iron Dread i Dub Smugglers. Dancehall scenu su predvodili Million Stylez, a vratili su se i miljenici dub publike Gentleman’s Dub Club. Novost festival bio je povratak svirke uživo na samu tvrđavu, i to na Arija pozornici na kojoj su u četvrtak i petak nastupili najbolji domaći i regionalni glazbenici među kojima Elemental i Hornsman Coyote & Soulcraft, a posebnu pažnju domaće publike izazvao je Seasplash takeover na kojem su nastupili Brada Selecta, slovenski producentski tandem Roots In Session, najbolji freestyler na Balkanu Kandžija s bendom Gole žene, bend Bamwise čiji album prvijenac uskoro izlazi na PDV etiketi, najprepoznatljiviji domaći drum and bass producent i DJ Filip Motovunski te DJ-i 207 i Sheco.

Outlook festival ove je godine dostigao maksimalni kapacitet ugostivši šest tisuća posjetitelja u kampu i 13 500 posjetitelja na festivalu, a među ljubiteljima najboljeg europskog glazbenog provoda bilo je 65% Britanaca, 30% Francuza, Belgijanaca, Njemaca, Talijana i Nizozemaca te 5% posjetitelja iz SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kostarike , Australije, Japana, Egipta, Kanade, Argentine i ostatka Europe. Festival je ove godine u odnosu na prethodne, posjetilo 30% ljudi više iz zemalja bivše Jugoslavije.

Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, osvrnuo se na upravo završen Outlook festival: “Iako je i dalje organiziran na teško pristupačnoj, ali jedinstvenoj lokaciji i još uvijek u robinzonskim uvjetima, predani rad našeg velikog međunarodnog tima opet je opravdao nastojanja i doživio još jedno izdanje s rasprodanim kapacitetom. Iako svjesni da ne možemo biti objektivni, izgleda da sa sigurnošću možemo tvrditi da je Outlook festival jedno posebno događanje koje u Pulu i Hrvatsku privlači poklonike sound system i bass kulture iz čitavog svijeta, a koji istu napuštaju s osmijehom na licima, i ostvarenim trenucima koji će većini ostati u trajnom sjećanju. Teško da organizacija može doživjeti veći kompliment od toga.”

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2