Skip to main content
  • 4.07.2011.

Rasprodan Hideout: Britanski desant na Novalju

Novalja na otoku Pagu proteklog je vikenda mogla biti samo odličan primjer ostalim krajevima u Hrvatskoj kako odlično zaraditi u predsezoni. Ono što su prije 7-8 godina započeli klubovi na Zrću (Papaya, Aquarius, Euphoria, Kalypso) prepoznato je od strane gradske vlasti koja je dala punu podršku ovom vidu turizma, što danas otok Pag i grad Novalju, te plažu Zrće čine nezaobilaznim party destinacijama za clubbere iz cijeloga svijeta.

Piše: 

Naslovna foto

Hideout festival promo party


Udruženim djelovanjem engleskih promotora Warehouse Project iz Manchestera i Electronic Music Group koji okupljaju scenu Newcastlea, Birminghama i Leedsa organiziran je trodnevni Hideout festival u klubovima Papaya i Aquarius gdje su se 3 dana na 3 stage izmjenjivali desetine popularnih imena elektronske scene. Izdvajamo samo neke: Sven Väth, Marco Carola, Eric Prydz, Pendulum DJ set, Circo Loco, Simian Mobile Disco, 2Many DJs, Seth Troxler, Caspa, Jamie XX, Sub Focus i mnogi drugi.

Uz dnevne trosatne boat partije i after beach partije, druženje s britanskim clubberima, te vibra koju su odašiljali bila je iznad očekivanoga što dokazuje da u svijetu još postoji P.L.U.R. Koliko je ova publika fanatična i luda za elektronskim zvukom pokazali su svojim dolaskom u Hrvatsku, a predrasude svakako treba ostaviti sa strane i prepustiti se ugođaju koji je bio gotovo neopisiv.

Fotogalerija 1

Iako smo britansku publiku koja posjećuje južnije jadranske destinacije znali gledati u drukčijem izdanju, ova s Hideouta je jedna totalno drukčija ekipa željna dobre zabave i provoda. Na Zrću nismo sreli više od 10 Hrvata osim nekoliko naših DJ-a poput Confusiona ili ekipe Chew The Fat koji su radili na after beach partijima. Publika svih boja, rasa, nacionalnosti i vjera zajednički je ludovala puna 3 dana a mi smo uspjeli izdvojiti slobodnu subotu te osjetiti dašak te vibre središnjeg dana festivala koja će nam ostati dugo u sjećanju.

Novalju je prema podacima koje imamo posjetilo oko 7000 turista, najviše Britanaca te manji dio Nijemaca. Organizator je sve ulaznice rasprodao već unaprijed te na ulazu nije bilo moguće kupiti karte. Za komadić akreditacije otimali su se Nijemci u obližnjoj Euphoriji koji su nam nudili 200 € samo da uđu u Aquarius ili Papayu. Kako smo doznali manji dio karata ostavljen je za domaću publiku po povoljnijim uvjetima nego što su se karte prodavale u Engleskoj, Irskoj i Njemačkoj. Procjene su da je ovo najjači festival na HR obali u sezoni 2011.g. po imenima koja su svirala, stoga ogroman interes nije nikakvo iznenađenje. Turistički djelatnici Novalje imaju podatak da je dnevno potrošeno oko 320,000 Eura tijekom boravka stranih turista koji su došli na ovaj festival što je približno miljun Eura za tri dana koliko su proveli u Novalji.

Fotogalerija 2

Mi smo u Novalju došli subotu popodne i odmah se uputili na after beach u Papayu s Chew The Fat ekipom. Kasnije smo se planirali odlijepiti od obale i uputili na boat party a polazak predviđen iz centra Novalje za dlaku nas je došao da ne osjetimo čari ovakvog načina zabave. Potom smo vrijeme izgubili u spašavanju britanske clubberice koja nije znala pronaći svoj apartman i ekipu.
{youtube}5LAGfuFgKLU{/youtube}

Kad smo šetali Novaljom svi su lokalni bili puni. Britanski turisti navečer su nestrpljivo čekali boksački meč njihovog pulena HAYE-a protiv Ukrajinsko-njemačkog borca KLIČKA te su se uoči tog dvoboja svi kafići ispunili do vrha pomiješani navijačima jednog i drugog borca. To je bio sjajan intro za predstojeće partijanje na Zrću. Na putu do tamo poveli smo troje Britanaca koji su prvi put u Hrvatskoj. Dvije djevojke došle su iz Irske na trodnevni Hideout festival a njihov prijatelj odlučio je tu biti 2 tjedna, pa nakon Hideouta, planira otići na The Garden u Petrčane.

Prvi dio večeri proveli smo u obilasku Papaya stagea i Aquariusa. U Aquariusu pred prepunim vanjskim floorom oduševljenje je donio drum & bass DJ set Penduluma nakon čega smo odmah došli do saznanja koju glazbu ova publika najviše cijeni. Gotovo nema "clubbera" koji nije plesao, skakao, mahao, vrtio glavom uz ovu glazbu. Euforija kakva se samo poželjeti može. S druge strane unutar kluba Dan Ghenacia iz Circo Locoa lagano je podizao vrući štimung uz deep i tech house glazbu sa francuskim štihom. Ova dva plesna podija Aquariusa kao da su bila dva različita kontinenta, šta glazbeno, šta po vrsti publike, načinu odijevanja pa i kulturi.

Fotogalerija 3

Jedan dio naše ekipe potom se rastao, pa su neki otišli na vanjski floor a neki na unutarnji. Svi smo tako uživali u različitim ritmovima do 01.00 kad se krenulo prema Papayi. Tamo smo prve dojmove stekli slušajući Aeroplanea čija glazba je odlična vožnja kroz disco, pop i melankolične melodije. Nakon šta je za pult došla britanska miljenica s BBC Radia Annie Mac puštajući dubstep, uputili smo se nazad prema Aquariusu pogledati kako se rasplamsava Circo Loco tulum.

Na ulasku u Aquarius rastavio nas je ponovno drum & bass. Ovaj put Sub Focus DJ setom gdje je publika atmosferu vukla do usijanja. Nevjerojatna količina energije prožimala se ovim plesnim podijem što pokazuje da je drum & bass jedan od najcjenjenijih žanrova na otoku, a tako razdrmani upali smo u drugu brzinu na Circo Loco show uz njihovu prvu damu Taniu Vulcano sve do 3h. Gotovo svaka produkcija u njenom izdanju imala je svoj vrhunac kada su ruke bile visoko u zraku.

Onda se ponovno otišlo u Papayu poslušati euforični progressive kojeg potpisuje Eric Prydz. U Papayi se od zadnjeg posjeta do 3h poprilično ispunilo. Prydz nas je zabavljao svojim klasicima sve do pred kraj seta kada je odlučio ubaciti malo novijih produkcija, ali cijelih 90 minuta nije nas puštao da stanemo sa plesom. Ipak zbog Circo Locoa smo došli na Hideout pa je ostatak večeri do skoro samog kraja proveden u društvu Cassya a u jutarnje svitanje naš osobni favorit je bio Andrew Grant koji je glazbeno nadvisio sve svoje kolege izuzetno življim i energičnijim tech-house setom.

To je ujedno bio i kraj našeg posjeta ovom iznimnom festivalu. Nažalost obaveze nam nisu dozvolile da nedjelju provedemo na fantastičnom boat partyu uz ekipu Crosstown Rebelsa kao i njihov poseban floor na noćnom partiju u Aquariusu. U Papayi su sinoć nastupili Erol Alkan, 2Many DJs i Crookers.

Sve u svemu, druženje u jednom totalno opuštenom okruženju gdje publika nije opterećena izgledom, odijevanjem, kulturom, financijskom pozadinom kao ni mobitelima. Sve je podređeno dobroj zabavi s ekipom i stvaranju neopisivih party momenata. Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo bili dio te priče osjetivši čar Hideout festivala i druženja s Britancima i Nijemcima na Zrću. Prema informacijama koje imamo Hideout priča se nastavlja i 2012.g..

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk