Skip to main content

Završilo golemo rekordno izdanje 21. ADE-a!

ADE je ovogodišnjim izdanjem postao službeno punoljetan. 21 godina napretka, 21 godina truda i rasta, 21 godina u kojoj nastojiš čitav svijet povezati glazbom, tehnologijom i inovacijom.

 
Amsterdam je na nekoliko dana iznova postao najplesniji grad na planetu s golemom mašinerijom struje i čitavom vojskom ekipe koja se pobrinula da sve teče glatko, da posjetitelji nauče nešto, da se naluknu u natruhe novih mogućnosti koje je u posljednjih 365 donijela mutacija tehnologije u službi tona…
 
Ponedjeljak, 24. listopada, označio je tako spuštanje finalnog zastora na 21. izdanju nakon šest dana ludila. ADE je ove godine posebnu pažnju posvetio širenju kapaciteta kako bi udovoljio rastućoj potražnji i, po desetu godinu za redom, u potpunosti je rasprodan. Lomili su se i rekordi. Tako će 2016. biti zapamćena po 550 govornika, 2.200 umjetnika na preko 140 lokacija, 1000 evenata i 375 000 posjetitelja.

 
Službena ceremonija otvaranja ADE festivala sjela je u srijedu 19. listopada u Stedelijk muzej uz vizualne umjetnike Nicka Minda, Nikki Hock, Children of the Light i znantvenika iz TNO, koji su publiku pretvorili u veliku svjetlosnu skulpturu. Također je održan i prvi koncert u pothodniku muzeja u kojem je Maceo Plex zavrtio za 2000 ljudi (od 60 000 prijavljenih). Van Goghov muzej preuzeo je Armin van Buuren, a među 2200 umjetnika našli su se Adam Beyer, Ben UFO, Craig David, David Guetta, Dixon, Dimitri Vegas & Like Mike, DJ Harvey, Francesco Tristano, Gilles Peterson, Jessy Lanza, Hudson Mohawke, Jazzy Jeff, Laurent Garnier, Laurie Anderson, Martin Garrix, Maya Jane Coles, Metropole Orkest, Nicole Moudaber, Netsky, Philip Glass, Rebekah, Richie Hawtin, Seth Troxler, Skepta, Voices From The Lake…
 
Konferencija se još jednom pokazala kao ultimativna godišnja biznis platforma koja je pokrila sve i donijela za svakoga ponešto, preko programiranja za profesionalce do raznih korisnih informacija za start-upove, glazbenike i producente u usponu, studente, vizualne umjetnika i scenografe. Istražili su odnos žeščih urbanih glazbenih žanrova, poveznicu plesa i brandova, odnos glazbe i tehnologije i održive ekološke prakse za globalnu dance zajednicu. Kao govornici ovdje su se našli Kickstarterova Molly Neuman, Def Jamov CEO Steve Bartel, Gilles Peterson, Grammy dobitnik Om’mas Keith, Spotifyev Matthew Ogle, COO Red Light Managementa Bruce Eskowitz, Rob Newlan iz Facebook Creative Shopa, Mute osnivač Daniel Miller, Anthony Saleh iz Emagen Entertainment grupe i Martin Goldschmidt, glavni direktor globalnog indie labela, Cooking Vinyl.

 
Za sve one nastrojene na kruha i igara modus, ADE Playground je pružao sve potrebno za dnevne bakanalije i to većinom u potpunosti besplatno za sve koji u se željeli uključiti. Bilo je svega – od, s glazbom povezanih, izložbi, filmova, dokumentaraca, showcaseova, master classova za opremu i časkanja s umjetnicima samima. Sve se odvijalo kroz pet amsterdamskih okruga na povijesnim lokalitetima i unikatnim lokacijama. ADE MusicTalks uključio je razgovore s umjetnicima kao što su Joris Voorn, Noisia, Octave One, Joe Claussell, Oliver Heldens i Richie Hawtin i glazbenim gigantima poput Rolanda, Abletona, Native Instrumentsa, Pioneera, MOOG-a, dok je Conservatorium hotel pak s druge strane bio dobrodošla alternativa uz "The Healing Garden" u kojem si se daleko od buke mogao povući u tišinu uz yogu i tehnike relaksacije.

 
No 2016. je donijela i nekoliko nikada do sada viđenih noviteta pa su tako bivši dokovi NDSM Wharfa postali lokacija ADE SLEEP/OVER-a, pop-up kampa koji se smjestio na ovo post-industrijsko mjesto, dok je festivalsko selo na obali bilo u potpunosti popunjenog kapaciteta, s preko 400 grijanih udobnih prostorija i pogledom na grad od kojeg loviš vilicu po podu. Uz mnoštvo glazbe, razgovora s sudionicima i performansa ovdje je ujedno bilo i prvo pojavljivanje Nizozemske Nacionalne Opere na ADE-u s "Before Present". Održan je i prvi ADEHackaton u Greenpeace uredu. Lansiran u suradnji s DGTL-om i Young Creators, cilj mu je bio izazvati mlade poduzetnike da rade na inovacijama  koje bi poboljšale dance i festivalsku scenu. Svi ljubitelji live izvedbi također su došli na svoje uz ADE Live, dvodnevni showcase program održan kao suradnja s Melkwegom, Paradisom and Sugar Factoryjem.
 
Pa do narednih amsterdamskih glazbenih bakanalija, ADE ekipa se zahvaljuje svima koji su sudjelovali kao akteri ili posjetioci i učinili 21. izdanje spektakularnim i najboljim do sada. Dobre stvari imaju tendenciju rasti, pa tko zna što nas još čeka u godinama pred nama.
 
wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop