Skip to main content
  • alt

Izazov je od nečeg starog učiniti moderno

Pripadnica ste nježnijeg spola koja ne može odoljeti prekrasnim torbama, koje su usto i jedinstvene, tada ste dosad zasigurno čule za torbe s potpisom Gramofonija.

 
Ručno rađene torbe od gramofonskih ploča pojavile su se prije nekoliko mjeseci i odmah zapele za oči djevojkama i ženama osviještena modnog stila, a mi smo htjeli doznati tko li se krije iza tih nekonvencionalnih torbi.  Glavni krivac za torbe za kojima vlada pomama te jedva i stigne napraviti sve naručeno ekologinja je po struci Neda Pejić.
 
“Ideja se rodila prošlu jesen za vrijeme putovanja Turskom. Sve lijepe stvari dešavaju se na jesen 🙂“, otkriva začetke svog projekta Neda nastavljajući kako joj je po povratku trebalo neko virjeme dok je ideju razradila i učinila ju funkcionalnom. “Velika prednost ležala je u činjenici da sam se prije bavila izradom nakita od kože, tako da sam više-manje sav potrebit materijal već imala. Inače, izrada torba od gramofonskih ploča nije nikakva novost, ali eto, ja sam imala sreće učiniti ih nosivima na različite modne kombinacije, zbog čega su našle poklonice među različitim modnim stilovima.”
 
U ekološkom duhu,  prilikom izrade Neda koristi isključivo prave ploče tako da je cijeli ovaj projekt u osnovi reciklirajući. “Budući da sam i po diplomi ekolog, sve ovo je spoj ugodnog i korisnog. Kako ja i nisam baš vintage girl bio je izazov od nečeg starog učiniti moderno, pojašnjava Neda koja nam je otkrila kako je za nabavu ploča zadužena njena muška polovica za kojeg je nedjeljni obilazak Jakuševca postao ritual, a rado prima i stare ploče s tavana te joj se uvijek možete javiti i darovati ploču u modne svrhe.
 
.alt
 
Sam proces izrade torbe, prema riječima naše sugovornice, zna nekad potrajati 15 dana, a nekad mjesec i 15 dana jer najčešće odjednom radi seriju od pet torba.“Cijeli proces, od početka do kraja je ručni rad: od rezanja i bušenja ploča, njihova spajanja, ručnog šivanja vrećica… U trenutku kad mi se učini da radim samo da radim, puštam sve iz ruku”, upućuje nas Neda naglašavajući kako je svaka torba unikat u pravom smislu riječi. Ujedno se ovom prilikom ispričava curama koje svoje narudžbe čekaju pola godine uz napomenu kako  joj je ponekad  jednostavno teško “morati” nešto realizirati i vjerujemo kako ama baš svi shvaćaju to stanje duha. Na pitanje tko je sve uključen u projekt, naša sugovornica  kako ih radi više zajedno – dečko obavlja nabavu materijala i ploča, koje i buši. “Bez njega bi narudžbe kasnile i duže, on je onaj razboriti član družine koji me grdi kad posustanem, a ponekad i odustanem. Mama uskače sa šivanjem torbica i tako… A što ja onda radim? :)”, simpatično se pita.
 
Cijena svake  torbice kreće se oko 300 kuna, što je uistinu malo s obzirom na uloženo vrijeme i trud, ali znamo kako je ona neprocjenjiva svakoj vlasnici te u suradnji s Nedom darujemo jednu torbu. Sve što trebate jest posviđati članak, u komentar napisati Gramofonija i Klubska Scena me nagrađuju, a mi pobjednicu ili pobjednika odabiremo slučajnim odabirom u petak, 3. siječnja 2014. Odmah unaprijed se ispričavamo što ćete vjerojatno malo pričekati na svoju torbu, ali Gramofonija tim uistinu je zatrpan narudžbama, a i na dobre stvari se isplati čekati.
sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2