Skip to main content
  • alt
  • 18.05.2015.

Poltergeist: Oni znaju što te plaši

Ako si odrastao u 80-ima i preklinjao roditelje da ti daju da gledaš horore jedan od njih je zasigurno bio i legendarni Poltergeist iz 1982.

 
No Sam Raimi od kojeg smo do sada već u žanru vidjeli Evil Dead i The Grudge se vraća s modernom obradom horor klasika u kojem se obitelj seli u naizgled mirno predgrađe i započinje novi život sve dok na vrata ( od ormara) ne zakuca nešto zlo.

alt

 
Poltergeist je sniman po scenariju Davida Lindsaya-Abairea, dobitnika nagrade Pulitzer 2007. za dramu Rabbit Hole. Lindsay-Abaire je poznat po sjajnim likovima i profinjenim i slojevitim fabulama. Redatelj Gil Kenan se prisjeća: „Čim sam pročitao Davidov scenarij znao sam kako oživjeti priču Poltergeist na sasvim nov način i kako stvoriti modernu i strašnu priču o američkoj obitelji pod opsadom zla.“
 
Naizgled sasvim obična obitelj seli se u sasvim običnu kuću i bori se sa svojim jednako tako običnim problemima, sve dok se opna između dva svijeta ne podere. Prva koja primijećuje da je nešto u ovoj kući drugačije je mala Maddy koju brat uhvati kako priča s nekime u ormaru. Otvorena, naivna i maštovita Maddy u svom “imaginarnom prijateju” isprva ne vidi ništa loše. 

alt

 
No njen brat Griffin nakon inicijalnog oduševljenja počinje primjećivati da se događaju neobične stvari, ali malo je teže uvjeriti roditelje da ti vrba pod prozorom prijeti.
 
U glavnim ulogama su Sam Rockwell (Moon), Rosemarie DeWitt (Rachel Getting Married), Jared Harris (Mad Men) i Jane Adams (Eternal Sunshine of the Spotless Mind).
 
Rockwell i DeWitt glume roditelje Erica i Amy Bowen, Harris je novinar Carrigan Burke, dok je Adams profesorica paranormalne psihologije koja će pokušati pomoći obitelji da vrati nazad kćer nakon što poltergeist uzme prvu žrtvu.
 
Priča ima sve klasične elemente horora zbog kojih ne spavaš noćima; povezivanje s nadnaravnim, povratak neobjašnjivog zla, naselje izgrađeno na lokalitetu starog groblja s kojeg su premiješteni spomenici ali ne i tijela, demoniziranje svakodnevnih životnih predmeta kao ormara i igračaka, klaunove…
{youtube}YCmAaNk_iIQ{/youtube}
 
Koliko je u svemu nadnaravnom autosugestije ostaje otvoreno, jer je čak i sama ekipa tijekom snimanja napomenula kako su imali neobična iskustva posebice vezana za polje iza kuće. Sva oprema i radio veze su funkcionirale normalno svuda osim na polju.
 
Istinu teško da ćemo saznati, ali dok čekate ne bilo na odmet zaigrati nagradnu i zgrabiti si upad za jednu vožnju stravom. Reci nam iz koje godine je originalni Poltergeist i u petak u podne eci-peci metodom biramo dobitnike kojima ćemo podijeliti 4×1 kartu.
 
Oni znaju što vas plaši. Spavajte s jednim okom otvorenim i dobro zatvorite vrata od ormara!
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2