Skip to main content
  • 16.02.2007.

Electro Carneval party u splitskom Metropolisu

Iako smo ove godine ostali bez glavnog karnevalskog događaja na Voćnom Trgu, grad Split će se ipak njihati u ritmu elektroničke glazbe zahvaljujući organizaciji kluba Metropolis. Na pokladni utorak, 20. veljače u Metropolisu će gostovati electro ikone hrvatske i srpske scene. 

Piše: 

Crobot vs. Electric Factory naziv je partya na kojem će gostovati N-Ter aka Jumbo iz Crobota te Fraky iz Electric Factorya. Ulaznica je samo 20 kn. U nastavku čitajte malo više o organizacijama te glavnim protagonistima karnevalskog partya.

Crobot
Electro je bio na vrhuncu od početka pa sve do kraja 80-ih. Do sredine 90-ih prolazi kroz izvjesnu stagnaciju, kada polako počinje nicati svugdje u svijetu. Danas je to jedan od najvažnijih pravaca elektronske glazbe. Rijetko koji producent se nije okušao u čarima electro beata i rijetko koji iskusniji dj nema u svojoj fonoteci barem 20-ak electro vinila. Crobot Crew nastao je suradnjom Xed-a i Jumbo-a (aka N_ter) kao DJ pool-a koji se bavi isključivo promicanjem electro glazbe u Hrvata i šire. Croboti gostuju u zagrebačkim klubovima (Boogaloo, Mungos, Kset, Močvara…), planiraju odsvirati i nekoliko gaža na moru u vrijeme ljetne sezone.

Electric Factory
Electric Factory je organizacija koja već 4 godine djeluje na prostorima SCG, sa namjerom da očuva i održi nezavisan pristup elektronskoj, underground muzičkoj sceni. U suradnji sa ostalim ovlastima kulturnih djelatnosti, ovaj tim mladih i kreativnih ljudi pokušava da oživi današnji, sve više monoton i otuđen oblik klupske zabave. Electric Factory je oko sebe okupio DJ-eve različitih muzičkih opredjeljenja, tako da izraz “žanrovska ograničenost” ovdje gubi svaki smisao. Electric Factory između svega ostalog egzistira i u obliku radijske emisije…

Fraky / Electric Factory / Beograd
Sa 16 se počeo uplitati u elektroničku muziku, a 2000. je započeo svoju DJ karijeru. Od tada je nastupao u svim klubovima u  Beogradu i Srbiji : Novi Sad, Subotica, Vrnjacka Banja, Kragujevac, Krusevac, Smedereska Palanka. Nastupao u Crnoj Gori (Podgorica), Hrvatskoj(Zagreb, Pula) i Francuskoj (Strasbourg). Muzika koju pušta se prostire od housa, electra i minimala. U 2003 pridružio se Electric Factoryu gdje je nastupao na radio emisiji i diljem zemlje.Radio je sa mnogim DJ-evima i producentima kao što su  Alden Tyrell,Dj T, Bangkok Impact, ColdCut, Rainer Truby, Michel De Hey, Adam Beyer, Gino Castagnette, DJ Hyper, Evil9,  Gus Gus, Blacksoul… Isto je bio podrška najvećim Srpskim bandovima poput MistakeMistake, Neoekivana Sila, Darkwood Dub…

N-TER / Crobot Muzik / Diggarama / Egoboo Bits
Kupio je svoje prve ploče i početkom 90-ih okušao se i u DJ-ingu. Jumbo je kao Megablastov DJ glazbeno pratio manje više sva natjecanja u break dance-u u Hrvatskoj i šire. Oko 1996-97 upoznaje Xed-a .Rodio se Crobot Crew. Xed i Jumbo su krajem 90-ih počeli aktivno promovirati Electro kao glazbeni pravac. Bilo je par svirki po klubovima i radio emisija na radio Ciboni čiji je program i cilj bio educirati ljude i predstaviti electro u najboljem izdanju, bilo je tesko… nije bilo publike vladala je dominacija techna i house-a. Bili su svjesni da neće biti lako, ali nisu se predali niti su odustali. Xed je zahvaljujući emisiji počeo sve česće svirati, a Jumbo se bacio u produkciju. Za prvi album vrata mu je otvorio Egoboo bits, koji je ustupio i svoj prostor za promociju glazbenih uradaka. Iza prvog, došao je i drugi abum. Početkom 2004. nanizalo se dosta svirki i live nastupa što je značilo da je electro dobro prihvaćen od strane publike. Jumbo je svoj produkt prezentirao u klubovima u Zagrebu, Dalmaciji, Slavoniji, SiCG, Sloveniji… 2005. godina se definitivno pokazala kao najplodnija za electro. Bilo je puno dobrih party-a i gostovanja inozemnih izvođača. Nastupao sa mnogim slavnim Electro Dj-evima i producentima: AUX 88,Anthony Rother, Bass Junkie,Larry McCormick, Rude 66…etc, i sa Techno Dj / Producentima: Terence Fixmer, Surgeon, DJ Rolando, DJ 3000, Adam Beyer, Joris Voorn… nastupao na Exit 2006 i par puta u Miamiju i postao jedan od respektabilnijih Electro producentom u Europi. 

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk