Skip to main content
  • alt
  • 25.12.2014.

2014. u retrovizoru – strana scena

Kraj godine je sve bliže. Svi podvlačimo neke crte, rezimiramo, procijenjujemo, važemo, i naposljetku, kod konačnog zbroja odlučimo pamtiti samo sretne dane i pustiti sve ostalo tamnim mračnim policama prošlosti.

 
Stoga je i Scena u razdraganom blagdanskom raspoloženju odlučila rastegnuti teleskop, baciti pogled preko ramena i dati vam mozaik onoga što je obilježilo stranu Scenu u godini kojoj otkucavaju posljednje sekunde.
 
Zadnji dan mjeseca ožujka, izgubili smo kuma housea, čovjeka koji je pomogao graditi žanr, legendu klubova i podija. U 59. godini života  napustio nas je veliki Frankie Knuckles.

alt
 

Neki su otišli, neki su proslavili još jednu godinu na ovoj zemlji. Iskusni lisac i internacionalni techno šaman Sven Väth je 25. listopada proslavio pola stoljeća. U ovih pet desetljeća svojom glazbom je napunio nebrojena srca i podije a trešnja na vrhu je bio dvadesetosatni party.
 
"Nema veze kako izgledate ili tko ste. Možete biti čudnovati odvjetnik u odijelu na dvostruko kopčanje s Gucci-Prada suprugom. Ako ostavite dobar dojam, ulazite. Puštamo i momke u maskama i u kiltovima, plavuše u stilu Pamele Anderson u dizajnerskim  štiklama koje dolaze s bradatim grdosijama i onda si na podiju ližu znoj ispod pazuha. To je za mene Berghain“ – ovo su riječi koje su se našle u dugo očekivanim memoarima jednog od izbacivača na vratima techno meke Berghaina čiji izlazak je tempiran paralelno sa desetom obljetnicom kluba.

alt

 
Događaj koji je svima urezan u kolektivno sjećanje dogodio se prije četvrt stoljeća i jedan je od najznačajnijih događaja u novijoj povijest koji je poslao višestruke valove društvenom površinom, Jedan zid je pao i novi glazbeno/kulturni pokret ustao iz njegovih ruševina. Dobrodošli pred nove horizonte nakon pada Berlinskog zida!

alt

 
Usred ovih događaja ne možemo se ne prisjetitii nekih svježih incidenata kao kada se gospodin Hawtin ponio nešto manje gospodski i stručnim ninja potezom neutralizirao opasnu parijanericu koja mu je gurala iPhone u lice. Nezgoda ili namjera? Procijenite sami.
 
Moramo se osvrnuti i na reanimaciju nekih suradnji kao što je ona Sharama i Dubfirea koji su nam se još jednom vratili kao duo Deep Dish.
 
Detroit je grud na kojoj je othranjen techno u svom najčišćem obliku, Kroz prethodnih četvrt stoljeća stasao je i pokorio svijet oštrim i sigurnim zvukom. Kako smo se u Berlinu osvrnuli na glazbenu katarzu nakon pada Zida, tako smo se i vratili u Detroit pogledali kako kolijevka techna partija danas.

alt

 
Kako svatko od nas glazbu osjeća drugačije tako i DJ-evi različito plešu, ali jedno je bitno za zapamtiti, nikada, ali baš nikada, nemoj vjerovati onome tko ne baci kukove u akciju.
 
Imate li slučajno 2 milijuna eura koji vam se kotrljaju po džepu možete postati i novi vlasnik Ambasade Gavioli koja je stavljena na prodaju jer ugovor o najmu ističe s krajem 2014., no ne brinite glazbeni hram na Izoli ostaje i dalje u istoj funkciji radosti i plesa.

alt

 
Kako nam treba i malo žutila morali smo se osvrnuti i na 10 najiritantnijih EDM traka koje niste mogli izbjeći gdje god da ste krenuli i vjerojatno se već noću budite i dok bauljate u polusvijsnom stanju do frižidera ili toaleta mumljate jednu od ovih.
 
I bilo bi neobično da godina prođe bez ijedne sočne prepirke i prepucavanja jer ipak svi smo drugačiji i svatko ima nešto za reći pa će ponekad neke stvari piknuti u žicu. Za ovu dozu drame u 2014. su se pobrinuli Hardwell i Marijan Nikolić koji je imao štošta za reći o novom mixu dok je Hardwell okrenuo priču na varijaciju Yo' mamma uvreda. Ostavio je ipak sve unutar krvnog srodstva pa se okrenuo na Marijanovu sestru.
 
Eto dragi naši bilo je svega, kvalitete, šunda, smijeha i suza. Želimo vam sjajan ispraćaj ove godine i velike pustolovine u onoj koja slijedi. Bit ćemo tu na svakom koraku puta.
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk