Skip to main content
  • alt

5 neosporivih klasika detroitskog UR-a

Heroji detroitskog techna, kolektiv naziva Underground Resistance glazbenici su s jasnom vizijom i ciljem.

 
Na njihovu albumu iz 1992., Revolution for Change,  po prvi puta se našao i manifest koji objašnjava što techno jest: “Techno je glazba koja se bazira na eksperimentu; to je glazba za budućnost čovječanstva. Bez ove glazbe neće biti mira, ljubavi ni vizije.”

alt

 
Mad Mike se možda činio lud kada je iznio ovaj manifest ali on i njegovi suradnici kao što su Jeff Mills, Robert Hood i DJ Rolando kroz proteklu četvrtinu stoljeća ipak su učinili da ove riječi ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru i s jednakim žarom nastavljaju izbacivati trake koje guraju limite žanrova i zaviruju u najzakučastije kuteve minimala, hard techna, acida, electra i sve do housea i jazza.
 
Četvrtina stoljeća je puno vremena. Pokušate li sagledati plodan opus ovog kolektiva čini se kao još više, ali ipak za vas smo iskopali pet traka koje su ostavile svoj pečat na glazbenoj kulturi današnjice i u ekstatičnim snovima svakog pravog ravera.
 
1.UNDERGROUND RESISTANCE – PREDATOR
Gotovo je nevjerojatno da je ova traka, koja zvuči kao da je izašla friško ispod preše, nastala 1990. Nepogrešivo Mills i nepogrešivo Hood. Neobični dislocirani tonovi kao da stojite u jednom od onih mračnih hodnika koji se nalaze u svakom hororu i osjećate da ćete uskoro izgubiti razum, tonovi koji isprobavaju granice frekvencija koje ljudsko uho može uhvatiti i tamni beat. Ova traka će eventualno postati nacrt po kojem je građena većina techno traka u naredna 2 desetjeća.
{youtube}pCiOIRaT6Kg{/youtube}
 
2.UNDERGROUND RESISTANCE – 303 SUNSET 
Jedna zakrivljena lopta. Traka koja se originalno našla na Nation 2 Nation EP-ju. Iako djeluje kao acid slušate li intuiciju ipak će vam reći da se radi o ranoj deep house traci, sa sexy bassom, jazz klavijaturama i divnim melodijama. Lako ćete pokupiti i očite utjecaje Larrya Hearda and Bobbya Kondersa
{youtube}xsv7rP6G8s8{/youtube}
 
3. UNDERGROUND RESISTANCE/WORLD 2 WORLD – JUPITER JAZZ
Spastičko isprekidani početak, vokal koji hipnotizira, bogata melodija, analogne linije i prstohvat funka. Početci su bili mutni, sve grane niču iz istog debla.stoga će vam ova traka vjerojatno više nalikovati na house no na ono što danas zovemo techno.
{youtube}xQv3dCkY2Tk{/youtube}
 
4. THE MARTIAN – STARDANCER
Izdana na popratnom labelu naziva Red Planet ova traka čini pravdu svome imenu. Ovo je čisti destilat techna. Golema suptlna energija koju donosi monotona bas linija i luđački isprekidani pljeskovi odjednom dobivaju synthove nakrcane efektma. Ako vas išta ima dovoljno snage povesti na ples među zvijzdama to je ova traka.
{youtube}NH-B1xFv08s{/youtube}
 
5. THE AZTEC MYSTIC – THE JAGUAR
Traka koja je nastala u suradnji s The Aztec Mystic, imenom iza kojeg se nalazi DJ Rolando, podigla je uloge za sve trake koje dolaze nakon nje. Udaraljke zvuče kao da ste elektroniku dali u ruke pripadniku plemena koji se iznenada pozapadnjačio, fenomenalna melodija i jedna od najboljih upotreba synt linije ikada. Upravo ova traka postala je himna svakog techno partija i tradicionalno zadnja traka koju ste čuli prije no što ćete svoja umorna stopala i puno srce odvući kući.
{youtube}UiNHyDh5hag{/youtube}
 
sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2