Skip to main content

59. dodjela Grammyja pod povećalom (+ video live Daft Punk nastupa)!

Dan kada se čitava industrija okupi na jednome mjestu, dan koji stilisti i frizeri sanjaju mokrim snovima, a umjetnici grizu nokte već od prosinca prethodne godine kada su javno objavljene nominacije, bio je upravo jučer, 12. veljače.

 
U originalnom inicijalnom nazivu Gramophone Award prvi puta održan 4. svibnja 1959., od milja nazvani Grammy, prestižna je nagrada čije osvajanje te katapultira ravno u srce enciklopedije suvremene "Tko je tko u glazbi" i nezaobilazna privilegija za hvaljenje jednom kada ga smjestiš za kamin. Nafrizirani, mirisini i sa svojim najboljim licem čvrsto usidrenim u osmijehu kremasti Partenon glazbe okupio se jučer u Staples Centru u Los Angelesu s domaćinom Jamesom Cordenom ne bi li još jednom čestitali kolegama i odali počast onima koji us ostavili velik trag u prethodnih 12 mjeseci.
 
Punu lepezu nominiranih i dobitnika možeš istražiti na Billboardu ovdje, no kako znamo da te ne zanima sve i da si uzeo samo nekoliko minuta dokoličarenja na poslu ili prije no što otvoriš knjige jer se rokovi bliže zvucima zvončara koji plaše zdrav razum, donosimo ti smo nekoliko highlighta.

 
Ako je itko pomeo Grammyje kao da su njen osobni kućni prag to bi bila engleska pjevačica, tekstopiskinja, glazbenica i multi instrumentalistica nekonvencionalnog glasa i stasa za američko tržište, Adele. Adele je tako pobrala čak pet nagrada među kojima su se našle i one za ploču godine za "Hallo" kao i za album godine za novi "25". U stopu je slijede posthumne 4 nagrade dodijeljene Davidu Bowieju među kojima se našla i ona za najbolji alternativni glazbeni abum za "Blackstar", a poker nagrada uhvatio je i Greg Kurstin, Adelin producent i partner u pisanju pjesama. Chance The Rapper, spremio je na policu trijadu Grammyja baš kao i čovjek koji mixa Adeline albume iz sjene, Tom Elmhirst. Za najbolji dance/elektronički album lovor je pobrao Flume sa svojim novim ostvarenjem "Skin".
 
No Grammyji nisu samo statična dodjela nagrada u kojoj satima gledaš objave dobitnika uz puno nepotrebne priče u pozadini na način na koji mađioničar ispunjava tišinu između trikova, već je ujedno i mjesto za koje umjetnici čuvaju svoje najrazrađenije nastupe godine, pa su tako live nastupili Adele, koja je ujedno i odala počast ove godine izgubljenom George Michaelu, Beyonce, Ed Sheeran, Lady Gaga s preradom Matalicinog "Moth Into Flame", Demi Lovato, Tori Krlly, Little Big Town i Andra Day preuzeli su posvetu Bee Geesima uz "Stayin' Alive"…

 
No tebi osobno najdušerastapajući tren bi bio uparenje Weeknda s glazbenim robotstvom u legendu elektronike i eksperimenta već upisanog Daft Punka, koji, iako ove godine nisu stajali na podiju nominiranih, nastupom kradu show izvedbom "I Feel It Coming" trake i "Starboy". Na setu koji nalikuje Supermanovoj tvrđavi samoće, Daft Punk se pojavio u haljama, svjetla su divljala, umjetna magla preplavila pozornicu. Slijedeći prethodni "Random Access Memories", "Starboy" je izašao nakon roka koji zahtjeva Grammy i time nije ušao u bubanj albuma koji dolaze u obzir kao dobitnici nagrade, a suizvođač Weeknd nominiran je samo u sklopu Beyonceinog hita Lemonade.  No ono što želiš je vizualno iskustvo Grammyja bez toliko priče, pa samo za tebe stiže Daft Punkov live niže. Stoga do 60. ih Grammyja tko zna što nas još čeka negdje na pola gotovo u studijima diljem svijeta. Uz potrebu za toplinom sigurnosti, jedino je toliko jaka još i ugodna neizvjesnost budućnosti. Enjoy!
 

dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop