Skip to main content
  • alt

Događaji koji su protresli najznačajnije svjetske klubove u 2014.


Klub nisu samo goli zidovi, prostrani podiji i dobro opremljen šank. Klub nije samo ozvučenje, pult i fancy interijer. Klub čine ljudi i baš oni su ti koji zidovima i podovima daju dušu.

 
Upravo patroni i oni koji dolaze istrošiti džonove i pokrpati pukotine na srcu kroz glazbu i pokret su ti koji određuju hoće li se klub ugasiti ili će postati kultno zdanje i sigurna zona okupljanja istomišljenika. Dobar klub služi kao katalizator kulturnog napretka i daje umesenje elusivnom osjećaju zajedništa na poljani materijalnog.
 
Kao i svake godine do sada neki klubovi su u ovome bili uspješniji od drugih, neki su održali ok partije, neki su ok podigli na razinu fantastičnog. Pa pogledajmo što se to sve događalo između zidova ovih građevina u godini koju ostavljamo iza sebe.
 
Definitivno jedan od najvećih partija kojima smo svjedočili okupio je na istom mjestu više partijanera no što bi uspjeli neki festivali. Među cigle Maimarkthalle u Mannheimu utrpalo se 15 000 duša kako bi sa Svenom Vathom 25.listopada proslavili pedeset ljeta pod ovim nebom. Počast kolegi su došli dati i Richie Hawtin, DJ Koze, Luciano…
 

alt
 
Ministry of Sound je bio pod prijetnjom zatvaranja i nakon mnogo natezanja početak 2014. donio je odluku da će od njegovih zidova i dalje odzvanjati samo najbolje od elektronike.
 
Australska ekipa s glazbom na umu ostala je šokirana novom apsurdno strogom odredbom koja bi mogla srezati noćni život Sydneya. Naime u veljači je okrutan zvuk udarca batića donio odluku da klubovi trebaju zatvoriti svoja vrata i rastjerati rasplesane duše u 1.30 ujutro.

alt

 
New York, grad koji je svijetu darežljivo poklonio disco, pomalo se uspavao zadnjih nekoliko godina. Ali hibernacija je završila novim svježim dodatkom na sceni. Na prostoru metalurške radionice na 10 000 četvornih metara otvoren je Verboten koji se pridružio Outputu u samo srcu Brooklyna.
 
Londonska scena doživjela je poplavu svježine s otvaranjem nekoliko golemih klubskih odredišta. Jugo-istočni London je partijao na terasi 338 kluba, Mode je ugostio Setha Troxlera i Guya Gerbera, Hackney je plesao u Oslu, a Victora je drhtala na zvuke koji su se cijedili iz Qubea.
 
Fabricove proslave rođendana, koje započinju u subotu navečer i ne staju do ponedjeljka ujutro, već su poznate zvijezde u party konstelaciji ali za 15 godina na sceni izvukli su samo najbolje, Središnju točku činio je desetosatni b2b set Bena Klocka i Marcela Dettmanna oko kojeg su se dalje u kaskadama širili setovi Dixona, Villalobosa, Setha Troxlera, Mathewa Johnsona…

No Fabric je imao zaista napetu godinu kako mu je povodom nekoliko, s opijatima povezanih smrti, prijetilo zatvaranje. Partijaneri diljem svijeta nisu olako pristali na gašnje institucije i u roku od jedan dan prikupili preko 35 000 potpisa za peticiju. Fabric je ostao otvoren, ali ujedno i pod novim uvjetima. Zateknete li se pred njegovim vratima bit ćete detaljno pretraženi i iznjuškat će vas policijski psi.

alt

 
XOYO klub je, inspiriran rezidencijama kao što je Larry Levan u Paradise Garageu i Nicky Siano u The Gallery, odlučio svoje subotnje večeri pokloniti rezidentima na tri mjeseca svakome, pa su tako trijadu držali Eats Everything, The 2 Bears, Jackmaster i SMD.
 
The Warehouse Project se vratio u svoj stari dom u Store Street kako bi zavrtio sat unazad i poveo ekipu na još jedno nezaboravno putovanje na samo ovu jednu sezonu i pridružila im se sva garda od Andyja C-ja do Andrewa Weatheralla.
 
Još jedan golemi B-Day tresao je Ibiški pijesak kada vas je s planete, za party kojim slavi četvrtinu stoljeća postojanja, lansirao Space uz meštre ceremonije kao što su Fatboy Slim, Nina Kraviz, Annie Mac, Alfredo…

alt

 
Amnesia je gotovo uzrokovala imploziju smisla, svijeta i kredibiliteta kada je, čini se, na nasljednicu golemog hotelskog carstva bacila vreću keša tešku 1.6 miliona kako bi odvrtila 4 giga. 

Neki su otvorili vrata a od nekih ćemo se kroz nekoliko dana pozdraviti. Već je u siječnju 2014. objavljeno kako amsterdamski Trouw ulazi u finalnu godinu postojanja i s prvim danom nove godine nestaje sa scene.

Bilo je svega, i lijepog, i ružnog, i šokantnog, i velikog, i malog. Što nosi 2015. koja leži pred nama ne znamo, ali zasigurno možemo garantirati jedno. Na floorovima klubova nema mjesta dosadi.

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2