Skip to main content
  • berlin tresor
  • 7.11.2012.

GEMA ipak nedodirljiva

Unatoč peticiji koju je potpisalo 60 000 njemačkih građana Bundestag ili njemačka vlada neće poduzimati mjere protiv GEME, što postaje veliki problem za klubove i scenu u Njemačkoj.

Naslovna foto

berlin tresor

Njemački državni tajnik Maks Stadler zaobišao je pitanje sugerirajući da su pristalice peticije pokušaju naći kompromisno rješenje izravno s GEMA-om (GEMA – poput hrv. ZAMP-a; op.a.). Peticija, koja je počela kružiti u kolovozu protivi se Geminim metodama nametanja tarifa za klubove i festivale na temelju pretpostavke da su oni ti posjeduju 100% prava na glazbu koja se pušta u klubovima.

berghain
Obrazloženje je to da bi bilo previše teško izdvojiti koje pjesme su ili nisu napisali GEMA-ini članovi. Ova metoda sugerira da će GEMA odlučiti svoje tarife temeljene isključivo na veličini prostora i trajanju događaja, bez da nužno njeni čelnici znaju koja se glazba puštala.

Ljevičari u Njemačkoj i ranije su tvrdili da bi GEMA-ina pretpostavka za naplatu autorskih prava trebao biti zvuk, no Parlament se usuglasio da su ovakve GEMA-ine mjere, iako nesavršene ključne za zaštitu autorskih prava u Njemačkoj. Vidjet ćemo što će biti s klubovima, pogotovo onim manjim kad zakon početkom sljedeće godine stupi na snagu. Nakon zatvaranja Cocoona u Frankfurtu zbog financijskih problema još bi se neki ključni njemački klubovi nažalost mogli suočiti sa zatvaranjem.

cocoon

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk