Skip to main content
  • 17.09.2016.

Iz arhive: 1999. je zabranjen techno festival Aquatica kraj Zadra

U arhivi na www.slobodnadalmacija.hr od 3. kolovoza 1999. pronašli smo vrlo zanimljivu reportažu o zabrani održavanja techno festivala Aquatica u Ražancu kraj Zadra.

Piše: 


TURISTIČKI SPEKTAKL, A NE »NAJEZDA SKAKAVACA«!

Drugi festival modernog elektronskog zvuka »Aquatica 99« neće biti održan u Ražancu kako je najavljeno — producenti festivala Luka Majić, Boris Mužanović i Ivica Žigić u ponedjeljak su na press-konferenciji pojasnili problematiku vezanu uz zabranu održavanja elektronskog spektakla, i to nepunih tjedan dana prije dolaska više od 5000 najavljenih gostiju na Ražanačko područje.

Načelnik općine Ražanac Dragan Miočić odluku Mjesnog odbora pravda nemogućnošću osiguranja života stanovnika Ražanca, kažu organizatori, što opovrgavaju policijskim odobrenjem te dogovorima o suradnji s redarskom službom, prometnom policijom, vatrogasnom službom, hitnom pomoći te »Čistoćom« koja bi svu nečistoću uklonila dva sata nakon festivala.

Ono što je ponuđeno mjestu Ražanac je razvoj i promocija kampa »Planik« kao centralnog mjesta događaja, promocija samog mjesta i općine, izravna financijska korist medijskom popraćenošću u vrijednosti od 200 tisuća kuna, boravišne pristojbe za više od 5000 ljudi, korištenje usluga smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta Ražanca te 10 posto ukupne dobiti od prodaje karata uplaćenih na žiroračun općine. Krstarenje brodovima, predviđeno za drugi dan festivala, promoviralo bi grad Zadar i donijelo financijsku korist zadarskim gospodarskim subjektima.

Mještani Ražanca svojim su potpisima u peticiji, njih tri stotine, potvrdili interes za ovakvom promocijom svog mjesta, no mentalitet pojedinaca u općini Ražanac takva nastojanja ne želi prepoznati. Jure Zupčić, član MO Ražanac, izjavio je da su prošlo ljeto mjesto napali skakavci, a ove godine smo to mi! Takva izjava, koja u potpunosti obezvrjeđuje nastojanja da se ovim putem proradi na razvoju i promociji ovog kraja, u koji bi trebali doći gosti iz Velike Britanije, Švedske, Italije, Francuske, Španjolske itd., dovoljno kazuje sama za sebe. Po riječima Zupčića, projekt bi se podržao da smo svakom članu Mjesnog odbora uručili 1000 DEM — tvrdi Boris Mužanović, jedan od producenata festivala.

Nakon »Aquatice 98«, održane u Arbanasima, koja je prošla bez ikakvih izgreda, neutemeljeno se elektronska glazba asocira s konzumentima droga, te tako ni taj argument nije uvaživ, osobito stoga što ovaj projekt podupiru Ministarstvo turizma RH i Ministarstvo kulture RH, koje je izdalo pismene podrške i savjete projektu.

Aquatica 1999. je unatoč problemima premještena na novu lokaciju u Pakoštanima 7. i 8. kolovoza prenosi Slobodna Dalmacija u članku objavljenom par dana kansije

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2