Skip to main content
  • dino dvornik
  • 20.08.2013.

Jedan od onih koji se pamte vječno

Na današnji je dan rođen Dino Dvornik, velikan hrvatske glazbene scene i čovjek kojeg su s pravom prozvali “hrvatskim kraljem funka”. 

Naslovna foto

Dino Dvornik
 
Miljenko Dino Dvornik rođen je 20. kolovoza 1964. godine u  Splitu kao drugo dijete poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić. Dvornik je od malih nogu bio pod svjetlima reflektora. Sin slavnog oca Borisa pojavio se u “Našem malom mistu” kao devetogodišnjak, a poslije je uslijedilo još nekoliko uloga.
{youtube}E8O2WoUBIec{/youtube}
 
Ipak, kako je odrastao, Dvornik se okretao glazbi. Kao svoje glazbene uzore navodio je Jamesa Browna i Stevieja Wondera.  Kada je imao 17 godina, s bratom Deanom osnovao je grupu Kineski zid. S tim bendom 1983. snima  istoimeni album koji je bio jedna od prvih funk ploča domaće diskografije. Nekoliko godina kasnije, njegov prvi veliki solo hit “Zašto praviš slona od mene” predstavio je novu zvijezdu tada jugoslavenske scene.
{youtube}eHdBh_-bA98{/youtube}
 
Kao solist je 1988. na Zagreb festu s pjesmom “Tebi pripadam” osvojio  nagradu za najboljeg debitanta. Prvi album pod nazivom “Dino Dvornik” objavljen 1989. godine, a te se iste godine vjenčao i sa svojom voljenom Danijelom, kojoj je posvetio pjesmu “Ljubav se zove imenom tvojim” s debitantskog albuma. Sljedeći album “Kreativni nered” imao je još jedan megahit “Jače manijače”, a onda je sa Songkillersima 1994.. snimio koncertni “Live In Muenchen” album koji spada u red najboljih domaćih live albuma.
{youtube}70mZUBzA-HE{/youtube}
 
Sredinom 90-ih počeo je koketirati i s techno zvukom i najpoznatija pjesma iz tog razdoblja je “Ništa kontra Splita”, svojevrsna splitska himna. Krajem 90-ih njegov glazbeni i uspjeh zasjenili su problemi s drogom, ali i ne baš dobar prolaz na sceni jer novi albumi jesu imali poneku poznatiju pjesmu, ali nisu bili u razini prvih naslova.  Kreativnu krizu pokazivao je i sve duži razmak između njegovih albuma. Donekle je vratio pozornost javnosti tijekom 2006. godine  kada je zajedno sa suprugom Danijelom i kćerkom Ellom sudjelovao u  televizijskome showu “Dvornikovi”.
{youtube}1Z2GNclt9Wc{/youtube}
 
Krajem 2007. počeo je s intenzivnim pripremama za novi album te je na prvoj neslužbenoj u ljeto 2008. Dino otkrio njegov naziv – “Pandorina kutija”. Najavio ga je prvim singlom “Hipnotiziran” koji je plasmanom u  sam vrh HR Top 20 ljestvice dao naslutiti da je Dino Dvornik opet pronašao nadahnuće.
 
{youtube}L02r6fkcz2c{/youtube}
 
Objavljivanje albuma bilo je najavljeno za početak jeseni, ali je Dino Dvornik iznenada umro u svom stanu u Zagrebu 7.  rujna 2008. godine, samo osamnaest dana nakon svog rođendana.  Dino Dvornik bio je obožavan ne samo u Hrvatskoj već i diljem cijelog Balkana i svakako je jedan od onih čije ime i djelo u zaborav nikad pasti neće.
 
 
 
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop