Skip to main content
  • 23.01.2017.

Keep Sydney Open najavio golemi skup u veljači!

Demokracija je sjajna stvar iluzorne slobode pojedinca i kolektiva. U teoriji si slobodan protestirati, to je svakako tvoje pravo, no u praksi će ti protest zabraniti vrhovni sud.

 
Upravo ovo se dogodilo s protestom protiv zatvaranja klubova koji se trebao odviti prethodnoga tjedna. Generalna ideja vlasti je da daš ljudima da se bune jer, iako možda neće konkretno ništa promijeniti, barem imaju osjećaj da imaju neku iluzornu moć i da sve odluke nisu donesene umjesto njih s mjesta na koje one neće utjecati u interesu vladajućih struktura. No ponekad ti protesti baš smetaju dok primaš preveliku plaću za održavanje statusa Q pa ih zabraniš.
 
Sreća naša da je masi ipak sve jasnije da su oni nožice na kojima stoji stol vladajućeg metasistema i da ideja da su oni ovdje zbog prevladavajuće veličine onih koji nisu na vlasti, a ne obratno, sve više sjeda u svijest australskih partyjanera, pa su tako za 18. veljače najavili sasvim novu borbu protiv politike regulacije klubova.

 
Nakon dva velika protesta u 2016., organizacija Keep Sydney Open – koja se bori protiv državnog prestrogog licenciranja poznatijeg pod zbirnim  nazivom "lockout laws" – planirala je treću demonstraciju negodovanja za 21. siječnja na King Crossu, jednom od ključnih mjesta clubbinga u Sydneyu, no samo dva dana prije održavanja policijski povjerenik Andrew Scipione tražio je od vrhovnog suda zabranu na temelju zabrinutosti za sigurnost. Njegov zahtjev ekspeditivno je odobren u petak.
 
Menadžer kampanje Keep Sydney Open organizacije, Tyson Koh, komentirao je ovaj potez riječima "Mislim da ovo zaista udara u korijen onoga zašto Keep Sydney Open postoji i zašto su ljudi zaista ljutiti na zakone. ne samo da ne možeš uživati u noći vani vikendom već također ne možeš održati ni mirni protest kada želiš." Organizacija je kasnije napomenula da će skup u veljači biti "veći, glasniji i jači od onoga koji je originalno planiran"

 
Sydney je također na pragu smjene premijera. Prošloga tjedna stigla je iznenadna ostavka sadašnjeg Mikea Bairda pod izlikom obiteljskih razloga, da bi ga zamijenila Gladys Berejiklian. Keep Sydney Open napominje kako je upravo sada "s novom premijerkom koja dolazi na vlast potrebno poslati poruku da se rješenje ovoga problema ne miče s mrtve točke."
 
Hoće li novi protest pokretnuti stvari s mrtve točke ili će biti samo nijemo vrištanje u eter neprobojne željezne zavjese birokracije. Može li tisuće i tisuće glasova nadglasati bijeli šum hladnog sistema slijepog na realnost unutar kojeg i sam nastaje? To ostaje za vidjeti kada sredina veljače okine svoje trublje – veće, glasnije i jače, kako je obećano. 
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2