Skip to main content

Kraftwerku zabranjen nastup u Buenos Airesu!

Sedamdesete su tek otpočinjale kada je originalna postava sebe proglasila Kraftwerkom i krenula stvarati nove zvučne pejzaže na rubu onoga što nova tehnologija može. 

 
Četiri desetljeća kasnije postava je ponešto promijenjena s ćlanovima Ralfom Hütterom, Fritzom Hilpertom (od 1989.), Henningom Schmitzom (od 1991.) i najnovijim pridošlicom Falkom Grieffenhagenom (od 2012.). No bez obzira na promjene i mutacije postava momci su kroz karijeru ostavili uokolo posijane neke od najvećih hitova koje je elektronika ikad imala i svojim radom simultano utjecali na čitave generacije mladih umjetnika koje su uslijedile. Ništa od ovoga nije bilo važno u očima hladnog birokratskog Velikog Brata Argentine.
 
Naime, legendarna elektronička grupa bila je prisiljena otkazati show koji se 23. studenoga trebao održati u Buenos Airesu, jer je Argentina uvela zabranu evenata elektroničke glazbe kao posljedicu tragičnih smrti, uzrokovanih zlouporabom droga, koje su zadesile višestruke posjetioce Time Warp festivala, što je ujedno posljedično rezultiralo i uhićenjem promotora festivala.

 
Sve bi ovo bilo sasvim jasno i očigledno i po ničemu vrijedno toga da se kvalificira kao vijest da Kraftwerk nije dobio zeleno svjetlo kako mogu započeti prodavati karte nakon što su poštovali propisani rok prijave od 30 dana prije. No kada je već prodano oko 70% kontingenta karata, gradski dužnosnici su se predomislili i odlučili ipak uskratiti dozvolu pod opravdanjem da, iako show Kraftwerka nije festival kao što je to bio Time Warp, ipak "koriste sintesajzere i samplere kao svoj primarni instrument" čime potpadaju pod zabranu. Održi li se zabrana pod ovim opravdanjem to bi za Argentinu postavilo opasan presedan koji bi uvelike suzio krug glazbenika koje će zemlja prihvatiti na svoje pozornice, kvalificira li se korištenje sampleova i sintesajzera nečime direktno povezanim sa smrtima poradi zlouporabe supstanci. Presedani su opasne stvari koje nose moć da u sekundi izguraju zdrav razum ne donose li se pažljivo.
 
Koliko znamo za sada Kraftwerk promotori su uložili žalbu u kojoj traže da se show ipak postavi. Lijepo je gospodin Mercury rekao – "Show must go on!"
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop