Skip to main content
  • Jeff Mills

Techno kao podloga za film

Neumorni i uvijek kreativni Jeff Mills primio se još jednog zadatka. Na nizozemskom EYE filmskom institutu će po treći put odsvirati soundtrack za jedan od Fritz Langovih filmova, ovaj put za njegov nijemi film Woman In The Moon.

Piše: 

Naslovna foto

Jeff Mills

Mills koji je svoj afinitet prema SF filmovima razvio još kao dijete, te je i kolekcionar starih šund SF filmova, 2000. godine skladao je sndtrck elektronske glazbe za Langovo remek djelo iz 1927. – Metropolis. Jeff uvijek hvali njemačkog režisera kako ima dobru 'kinematografsku perspektivu i očitu privrženost pokazivanja kompleksnih scena i odnosa na što uvjerljiviji način'.

Woman in the Moon, iliti Frau im Mond, je bio posljednji nijemi film Fritza Langa, a smatra se prvim 'ozbiljnim' SF filmom. Čak i iz znanstvenog pogleda film izgleda odlično. Lang je koristio vrhunsku tehnologiju tog doba (1929.), moderan dizajn scena, a i lansiranje rakete je vizualno i konceptualno odlično, s inovativnim modeliranjem i upotrebom krana. Kroz njegove filmove režiser je uspio objasniti novi način putovanja na mjesec, a i dan danas je moderan u mnogočemu, za godine u kojima je radio.
Frau Im Mond

'Jedna od prvih stvari koje sam shvatio...', objašnjava Mills tijek rada na filmu Metropolis, '…jest da su techno i elektronska glazba jako podcijenjeni na način da ih se teško odvaja od plesnog podija, a strukturom su odlični za prikaz ljudskih briga i vizija budućnosti. Ovo je primjer širenja žanra na smislen način.'

164 minute filma 'Frau im Mond' dobilo je potpuno novokomponiranu melodiju, a jedini put kada će se moći čuti jest na ovoj projekciji, 17. listopada.

{youtube}R8lmNtDa3i8{/youtube}

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop