Skip to main content
  • 20.03.2017.

Techno turizam – top 10 najrave destinacija 2017.

Sada fino otiđi do ormara, zapikni se unutra, pročačkaj duboko i baš tamo prije Narnije izvadi onaj veliki kofer i pozdravi na dnu mu stacioniranu putovnicu.

 
Zašto? Zato jer si vidio naslov i zato što je unutra niknula klica znatiželje, avanturizma i želje za još neistraženim svjetskim podijima. Stoga, od Rusije, preko Srbije, do Južne Amerike, donosimo top 10 novih mjesta koja se trebaju naći na clubbing listi rave kozmopolita. Pa kaže:
 
Kijev, Ukraina
 
Dok veliki istočno-europski gradovi privlače mora ljudi internacionalnim imenima Kijev je mjesto s mnogo ekipa, umjetnika i klubova koji grade scenu bez velikih internacionalaca na lineupima – jer nisu potrebni i jer publika svakoga vikenda izlazi na podije u podršku svojima. Pa ako imaš neki mutni plan uskoro do Ukrajine preporučujemo Stricha Festival 2017., 24 sata glazbe u Closer klubu u Kievu.

 
Moskva, Rusija
 
Nakon što su ruske vlasti prethodne godine zatvorile Outline Festival samo nekoliko sati prije početka pod sumnjivim okolnostima scena u Moskvi operira diskretno i ispod radara, pa ćeš za najbolje lokacije saznati tek kada se tamo zatekneš. Rusija pod opresijom institucija ipak uzgaja bogatu house i techno scenu i stvara i globalna imena kao što su NIna Kraviz i Philipp Gorbachev.
 
Mexico City, Mexico
 
Mexico City se mijenja  kako je jedan dio mladik kreativaca odustao od mainstream kulture i krenuo otvarati vlastite lokacije na kojima buja undergorund. Jedan od ovakvih je, pomalo na punk estetiku orijentiran, NAAFI kolektiv ili eksperimentalni umjetnici kao AAA i techno umjetnici poput Demina Lichta koji je napisao esej o usponu techno-feminizma u Mexicu.
{youtube}SeWPMlk5zQ4{/youtube}
 
Leipzig, Njemačka
 
Leipzig je grad koji u posljednje vrijeme ima jednu od najobečavajućih party scena sagrađenu na nasljeđu institucija koje su se borile protiv autoriteta kao što su Conne Island i sjajne nove klubove, poput Institut für Zukunft, stvarajući nužnu infrastrukturu u potporu glazbenicima. Zanimljivo je da nećeš čuti mnogo techna i house jer se čitava jedna generacija mladih preorijentirala na istraživanje Jukea, bass glazbe i dancehall-a.

 
Lisabon, Portugal
 
Povijesni grad s toplom klimom, vizualno impresivan i s prilično prihvatljivim cijenama za turiste. U posljednjih nekoliko godina Prinicipé Discos kolektiv uvelike je odgovoran za rast jedne nove scene dok je Lux klub postao sve impresivnije zdanje u očima plesne javnosti. Velike stvari čekaju ravere na periferiji Lisabona  – kako je napomenuo DJ Marfox.
 
Beograd, Srbija
 
Samo mali skok preko granice i u prisustvu si jedne od zanimljivijih europskih scena čija kultura je krenula rasti na stupovima Industrie – kluba s kapacitetom od 400 duša ispod knjižare- Zatvorio se 1999. i postavio temelje za scenu koja postoji danas. Beograd je prije svega žedan techna i glavni Drugstore ne može utažiti glad svima pa se viškovi prelijevaju po mnogi lokalnim manjim mjestima.
{youtube}jbhMIr9GdXw{/youtube}
 
Bogota, Kolumbija
 
Južna Ameria nudi mnogo party mjesta. Buenos Aires je tako nedavno postao lokacija posvete Tresoru, a domaći se uglavnom orijentiraju na minimal. Techno pokreti bujaju u Santiagu Chile i Montevidu u Urugvaju, čiji DJ-is e povezuju s istomišljenicima Berlinu, Frankfurtu i Rumunjskoj. No Bogotá je specifična po balansu domaćih talenata kao Downpitch Recordings grupa i uvozu stranih imena poput Palms Trax, Discwoman i Anthony Naples na lineupe. Zateknu li te puti u Kolumbiji nepropustljivi klubovi su Baum, Billares Londres i Video Club.
 
Varšava, Poljska
 
Varšava je mjesto razvoja najbogatije scene u Poljskoj. Ujedinjuje velike evente, eksperimentalni techno i fenomenalne aftere. Zdrava umjetnička scena ujedno izaziva i uvriježene ukuse konzervativnog house i techna na koji si navikao s potpunim dekonstrukcijama klupskog zvuka.
 
Bristol, Engleska
 
Bristol im nasljeđe dubstepa i mnogo prihvatljivije cijene no londonska prijestolnica čime stvara snažnu clubbing scenu glazbeno opsjednutih pa je to mjesto s kojeg kreću umjetnici poput Killing Sound i Shanti Celeste, festival Simple Things i Idle Hands trgovina pločama/label.
{youtube}lpsPHMCwu10{/youtube}
 
Tbilisi, Georgia
 
Tbilisi je privukao mnogo pažnje prethodne godine zbog noćnog kluba Bassiani koji je u tisku, video dokumentarcima i zdušnim pohvalame umjetnika poput NIne Kraviz sve interesantnija lokacija koje ima genijalni soundsystem i atmosferu koju ćeš naći rijetko gdje drugdje. Za sada ćete u Bassianiju uglavnom hvatati globalna imena no lokalni talenti rasipani su po mnogostrukim klubovima o gradu.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk