Skip to main content
  • alt
  • 23.05.2015.

Tim Sweeney – sa studentskog radija do zvijezda

Njujorški DJ i radio voditelj koji shvaća da postoji nešto tako inhereno lijepo i povezujuće kada znate da ste zajedno s tisućama i tisućama upravo povezani u golemi kolektiv putem FM radio valova.

 
Njegova priča slijedi onu radio emisije i efemernog glasa iza mikrofona koji se širi eterom. Na radiju je aktivan još od studentskih dana. Kako to obično biva s počecima, nisu bili laki. Emisija je išla na opskurnim frekvencjama u noćne sate u koje su budne samo sove, insomnijaci i studenti ovisni o kofeinu.

alt

 
No koliko god maleno počelo, sve što ti je potrebno je vizija i Sweeney je razumio koliko potencijala ima emisija elektroničke glazbe s bazom u gradu koji nikada ne spava, pa je tako zamislio i format kojeg ne zanimaju žanrovi, koji glazbu bira po emociji i kvaliteti. Nije bilo važno pušta li disco, new wave, house, minimal techno, Krautrock, funk, soul ili post-punk. Ova mozaična prekrasno emocionalno disleksična estetika već je bila prisutna kod uzora poput legendarnog detroitskog radio voditelja kao što je Electrifying Mojo.
 
Kako je ova mala neobična radio emisija s vremenom počela privlačiti sve bolje goste tako je Sweeney ujedno prisilio i upravu da ga sve više primiče prime-timeu. U godinama koje su uslijedile Beats in Space je ugostio neke od najvećih poput Prosumera, Troxlera, Juana Macleana, Douga Leea… Atmosfera teče poput slapa, intimna i slilovita, i uključite li se u show dobijete nevjerojatan osjećaj kao da prisluškujete neki važan događaj, nijemi s druge strane radio prijamnika.

alt

 
Tihi entuzijazam čovjeka zatrpanog u materijale izbrušen je pod palicama legendarnih voditelja kao što je Steve Stein, Steinski i u DFA Records pod Jamesom Murphyjem i Timom Goldsworthyjem. Svi trebamo uzore da nas povedu tamo gdje trebamo biti.
 
15 godina iza mikrofona i jednako toliko iza pulta čine Tima jednim od onih kojima se zaista veseliš na onaj način da male dlaćoce na potiljku ustanu kada se sjetiš da češ ga ovo ljeto hvatati na The Garden festivalu u njegovom posljednjem velikom prasku. Ako si ikako u mogućnosti navrati u petak, 3. srpnja u Barbarella’s i provjeri zašto je Beats in Space postao tako velik. Projekti su samo toliko dobri koliko ljudi koji operiraju iz njihove sjene.
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk