Skip to main content
  • 22.09.2015.

Urušila se Hartera. Gradonačelnik Rijeke najavljuje sanaciju!

Prva večer ovogodišnjeg Hartera festivala morala je biti otkazana zbog sigurnosnih razloga.

Piše: 


Otkazivanjem prve večeri najvjerojatnije je izbjegnuta tragedija. Hartera se urušila za vrijeme tonskih probi, a komadi betonskih ploča padali su po pozornici i instrumentima. Ozlijeđenih nije bilo. Druga večer održala se u subotu uz besplatan upad na Gatu Karoline Riječke. DJ program startao je u 01h uz DJ set Groove Armade, a potom se nadovezao Boo Dale do ranih jutarnjih sati.

U petak, na dan kada je trebala započeti ovogodišnja Hartera, prvi puta su u Marganovu primijećena oštećenja koja ugrožavaju sigurnost. Budući da nikakav rizik ne dolazi u obzir, program je otkazan, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Sve smo pripremili, pozornica je bila prekrasna, bio je prekrasan light, možda nikad nije bilo ovako dobro, ali jednostavno dvorana više nije u funkciji. Tu očito ne možemo više ništa raditi. Ovo je gotovo, opasno je za život. Treba se maknuti. Najgore bi bilo da se nekome nešto dogodi, kazao je Mrle.

Foto by Borna Ćuk

Revitalizaciju Hartere gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavljivao je godinama kao jedan od kapitalnih kulturnih projekata. No, do realizacije nije došlo, a da su očito potrebni nemali građevinski zahvati, pokazalo se u praksi. Srećom bez većih posljedica. Također je podsjetio da se kulturni programi u Marganovu održavaju od 2004. godine i da je sigurnost ono na čemu cijelo to vrijeme Grad Rijeka inzistira.

Foto by Borna Ćuk

Upravo zato su u više navrata izvedeni radovi s ciljem stvaranja sigurnog prostora za odvijanje različitih programa. Popravljeni su dijelovi krova, napravljene su pritege radi konstruktivne sanacije bočnog zida dvorane, uklonjena su sva stakla, izrađene su nove metalne stepenice i ograde za terasu i montirana je i održavana zaštitna mreža u manjoj, bočnoj dvorani, budući da se pokazala potreba za njom.

Fotografija by MojaRijeka.hr

Što se tiče krovne konstrukcije velike dvorane, u kojoj je trebao biti održan program Festivala Hartera, nikada u ovih 11 godina naši djelatnici u brojnim obilascima lokacije i pri izvođenju navedenih radova nisu primijetili nikakve nedostatke, niti je bilo koji organizator ukazao na to. U petak su se prvi puta pojavila oštećenja koja su ugrozila sigurnost i, kao što sam rekao, odlučili smo da nikakvog rizika ne smije biti te je program otkazan. Slijedi procjena oštećenja, a zatim i sanacija. Prema prvim informacijama, sa stropa dvorane pali su dijelovi betonske grede, dužine do 25 centimetara, pojasnio je Obersnel.

Izvor: www.novilist.hr

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2