Skip to main content
  • alt
  • 4.09.2015.

Vlasti zatvorile najveći makedonski underground klub

Sektor 909, smješten u Skopju, bio je pulsirajuće srce underground elektronike sve dok se vrata nisu zalupila uz mukli tresak pod neobično mutnim okolnostima.

 
Derrick May, Terrence Parker, Kiko Navarro, Andy Butler iz Hercules & Love Affair i DJ Sneak su svi među onima koji su nedavno stajali za pultom ovog velikog glazbenog punkta.
 
Klub je ogorčeno optužio vlasti da se koriste represivnim taktikama kako bi smrvile nekonformistički noćni život grada.“Sector 909 želi informirati javnost i publiku koja je bila s nama posljednjih 15 godina da su određene grupe vođene političkim i poslovnim interesima načinile nadljudske napore kako bi uništile urbani noćni život Skopja. U ovom procesu nije ih bilo briga za poštivanje zakona ili doprinos koji je klub imao za društveni i kulturalni život grada.”

alt
 

 
U izjavi su napomenuli i kako je dozvola klubu povučena još dok je bila u potpunosti važeća i nadodali su:
Noćas je Sector 909 izbrisan s mape kulturnog i urbanog života Skopja. No ipak mi nismo oni koji su pretrpjeli najveću štetu, već vi naši fanovi. Ne bismo bili ovdje bez vaše podrške, ne bismo postali ono što jesmo bez vas. Nažalost, istovremeno smo postali i politička i poslovna prepreka centrima moći.”
 
Na ovo iznenadno zatvaranje osvrnuo se i urednik DJ Maga Carl Loben riječima: “Ovo je samo jedno od posljednjih zatvaranja underground elektroničkih klubova od strane vlasti diljem svijeta zbog sumnjivih razloga. Ove prijetnje našoj kulturi moraju prestati. DJ Mag šalje punu podršku Sectoru 909 i nadamo se da ćemo pomoću naše Save Our Clubs kampanje moći objaviti vapaj svih lokaliteta pod prijetnjom diljem planeta”.
 
Ako se stvar zaista odigrala ovako možda bi “centri moći trebali razmisliti da su mladi mladi ljudi koji danas grade svoje urbane priče glasači sutrašnjice i da nema te moći koja može ostati stajati pri akumulaciji dovoljne kritične mase. Nadamo se da neće ostati na ovome već da će u narednim tjednima i mjesecima elektroničari Skopja izboriti nazad svoj klub.
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk