Skip to main content

Data Transmission na Exitu: Srbija od šverca ploča do svjetskog glasa!

Novinari londonskog portala Data Transmission, jednog od najutjecajnijih svjetskih medija o nezavisnoj elektroničkoj glazbi, uvrstili su ovogodišnji EXIT u svoj novi serijal video reportaža koji pokrivaju elektroničke scene širom svijeta.

Piše: 


"Data Transmission putuje svijetom i istražuje lokalne scene, saznajući informacije od lokalnih ljudi, bilo da se radi o putovanju na veliki festival ili mali rave u zabačenom dijelu svijeta", navodi se u opisu novog serijala i dodaje "Prvi put u novom serijalu otišli smo na EXIT festival u Srbiji otkriti više o povijesti srpske elektroničke glazbe i tamošnje scene te kako se razvijala tijekom godina. Fokusirali smo se na to kako je EXIT pomogao da se promijeni kultura u Srbiji i kakav utjecaj je to imalo na cijelu zemlju".
{youtube}tFIXvkj_i_0{/youtube}

Među sugovornicima su i Tijana T, John Belk i Lag, te osnivač i direktor EXIT festivala, Dušan Kovačević, koji su u razgovoru otkrili kako je izgledala Srbija prije revolucije u našoj zemlji i koliko je rave kultura tada bila neophodna. Od socijalnog aktivizma za vrijeme Slobodana Miloševića, preko švercanja ploča iz Mađarske, do glazbe koja je dala glas jednoj generaciji, Data Transmission je dao zanimljiv presjek onoga što se događalo na elektroničkoj sceni Srbije u posljednjih dvadeset godina.

Vodeći DJ magazin: EXIT je jedan od najboljih svjetskih festivala!

Nakon priznanja najvećih svjetskih medija, kao što su CNN, Guardian, New York Times, i drugi, koji su ove godine promovirali EXIT kao jedan od najboljih festivala na svijetu, isto priznanje došlo je od vodećeg svjetskog magazina o elektroničkoj glazbi, britanskog DJ Maga. U rujanskom broju u velikom izvještaju s ovogodišnjeg EXIT festivala, za milijune čitatelja širom planeta, navodi se da je "EXIT puno više od festivala, više od pokreta, više od brenda. Zajedno sa sestrinskim Sea Dance festivalom u Crnoj Gori i budućim širenjem na sve popularniju hrvatsku obalu, EXIT je postao kultura za sebe i odraz glazbe kao pogonske sile za promjenu te blistav primjer što mladi mogu postići kad se nečemu posvete u cijelosti". Čitatelji se dalje podsjećaju da se radi o jedinstvenom primjeru festivala koji je nastao iz bunta i želje mladih za društvenim promjenama, a koji se "danas smatra za jedan od najboljih na svijetu", kako se navodi u tekstu.

DJ Mag navodi i da je zapanjujuće koliko se EXIT festival razvio od svojih početaka iz 2000. godine do danas, ali da se danas isto može reći i za zemlju domaćina – Srbiju! Utjecajni časopis već na početku postavlja i retoričko pitanje: "Iskreno, tko bi rekao da će nakon što su prijatelji i studenti pokrenuli Nulti EXIT, 100-dnevnu proslavu glazbe, umjetnosti i iznad svega, slobode, protiv opresivnog sustava koji je držao Balkan u izolaciji, ne samo da će im to proći, već i da će oživjeti duh ljudi i 16 godina kasnije voditi jedan od najpoznatijih i najvoljenijih festivala u Europi!"

Navode se i bogata povijest Petrovaradinske tvrđave te ljepote i gostoprimstvo Novog Sada, koji su uz EXIT postali poznate destinacije i putnicima izvan granica Srbije. Ne samo da pozornice smještene u moćnim rovovima tvrđave imaju magičan učinak, već je "svaka od četiri noći ispunjena mnoštvom vrhunskih izvođača, istovremeno pokrivajući toliko žanrova, za šta bi se i jedan Glastonbury morao dobrano potruditi", piše u tekstu. Od izvođača posebno su izdvojeni rokeri Bastille, zvjezdana Ellie Goulding, techno doajen The Hacker, svjetski br. 1 DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, legendarni funk doktor George Clinton, indie rokeri The Vaccines, bass trio Ivy Lab, londonski reper Stormzy uz poseban osvrt na novi, revolucionarni šou Richieja Hawtina na spektakularnoj Dance Areni. Ipak, posebno mjesto u cijelom izvještaju zauzima završnica na glavnoj pozornici i rekordni koncert legendarne grupe The Prodigy. DJ Mag tvrdi da nikad nisu "svjedočili luđoj atmosferi i publici za sve ove godine postojanja" i svima na svijetu preporučuje da, ukoliko im se ikad ponovno ukaže takva prilika, žestoki bend iz Essexa obavezno gledaju uživo na njihovom omiljenom festivalu – Exitu!

Za EXIT Ljeto ljubavi 2017. već 20.000 prijavljenih za ulaznice!
Skoro godinu dana prije sljedećeg EXIT festivala, koji će se održati od 6. do 9. srpnja 2017. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, za ulaznice se prijavilo čak 20.000 posjetitelja iz više od 60 zemalja svijeta! Registracija je završena i ovih 20.000 fanova imat će prvi priliku nabaviti neke od veoma ograničenog broja najpovoljnijih ulaznica. Nakon ovogodišnjeg, najposjećenijeg izdanja u 16 godina postojanja, EXIT festival 2017. slavit će 50 godina od čuvenog "Ljeta ljubavi" (Summer of Love) iz 1967. kada je nastao revolucionarni hipi pokret koji je zauvijek promijenio svijet. Znak mira, šarena odjeća i cvijeće u kosi prve su asocijacije na "ljeto ljubavi" i pokret u čija najveća dostignuća se ubrajaju borba za mir, slobodu govora, ljudska prava, odnosno društvenu, rasnu i spolnu ravnopravnost.

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web