Skip to main content

Detalji filmskog programa 14. Seasplasha

FilmSplash, edukativni večernji program Seasplash festivala, ove se godine odvija u suradnji s DORF-om, festivalom dokumentarnog rock filma, koji ove godine slavi deseti rođendan.

Piše: 


Filmovi će se projicirati u večernjim satima, od 20 – 23h, i to u prirodno klimatiziranim tunelima tvrđave Punta Christo. Voditelji DORF-a odabrali su četiri filma koji će činiti glavninu sadržaja filmskog programa, a sve zajedno ih možemo svesti pod zajednički nazivnik R znači reggae.

Radi se o filmovima Lee Scratch Perry's Vision of Paradise, Volkera Schanera, zatim I am the Gorgon, Diggory Kenricka, Congo Beat the Drum, Ariela Tagara, poznatijeg kao Kalbata, te George Clinton – Tales of dr. Funkenstein, Dona Lettsa. Posjetitelji će također, između uvodne i glavne projekcije dana, imati priliku razgovarati s redateljima Donom Lettsom, Volkerom Schanerom i Kalbatom, a organizatori DORF-a će u subotu, 23. srpnja, Donu Lettsu uručiti nagradu za životno djelo, koju je izradio nagrađivani mladi kipar Predrag Pavić. Fina čašica filma oraspoložiti će svakoga za lude i nezaboravne festivalske noći!

LEE SCRATCH PERRY'S VISION OF PARADISE
D: četvrtak, 21. srpnja
T: 100'
R: Volker Schaner (Njemačka)
P: Fufoo Film (2015)

Uvijek zanimljivi legendarni Upsetter, koji je zadužio ne samo reggae svemir svojim sudjelovanjem u avanturi, ovim filmom dobio je zasluženu posvetu. Autor je više od 10 godina pratio i pokušao proniknuti u tajnu, a vi procijenite koliko je uspio u tome. Hrvatska premijera.
{youtube}xqBPhJdzPnU{/youtube}

CONGO BEAT THE DRUM
D: petak, 22. srpnja
T: 57'
R: Ariel Tagar (Izrael)
P: Jonathan Doweck (2014)

Kalbata je gost Seasplash festivala. Pogledajte making of briljantnog albuma, kako su 2 glazbenika iz Tel Aviva otišla na Jamajku snimiti album sa zaboravljenim reggae herojima. Kalbata i Mixmonster u svom studiju u Izraelu snimaju instrumentale, odlaze snimiti vokale na Jamajku i komuniciraju sa zaboravljenim kutcima reggae glazbe iz 70-ih i 80-ih. Ne propustite priliku pogledati film i odmah poslije nastup u Puli. Hrvatska premijera.
{youtube}RP1sjKM7X14{/youtube}
 

GEORGE CLINTON – TALES OF DR. FUNKENSTEIN
D: subota, 23. srpnja
T: 60'
R: Don Letts (Velika Britanija)
P: Something Else, BBC (2006)

Nakon druženja u Vinkovcima 2008. ponovo prikazujemo ovaj film, duhovitu i zabavnu posvetu čovjeku koji je sa Funkadelic i Parliament postavio visoke standarde i definirao funk. Ako još niste vidjeli film, ovo je prilika da se upoznate sa jednim od najvažnijih autora u povijesti glazbe, u filmu koji je snimio jedan od najvažnijih autora dokumentarnih glazbenih filmova.

I AM THE GORGON
D: nedjelja, 24. srpnja
T: 85'
R: Diggory Kenrick (Velika Britanija)
P: Gorgon Films (2013)
{youtube}7Sm-N7u0XVA{/youtube}

Glazbeni dokumentarac iz 2013. godine o jamajkanskom producentu Bunny Leeu, punog imena I am the gorgon, Bunny Striker Lee And The Roots Of Reggae, a u glavnim ulogama su još i U Roy, Horace Andy, Lee "Scratch" Perry, Sly and Robbie, Johnny Clarke, John Holt i puno više… Pripovijeda Dennis Alcapone. Upoznajte na Filmsplash projekcijama jednog od najvažnijih producenata u povijesti reggae glazbe. Film ima engleski titl. Hrvatska premijera.

sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop