Skip to main content
  • Marmat
  • 29.03.2011.

Marmat donosi Sicko Disko na našu proslavu

Marmat kao organizator i pokretač cijele priče oko Sicko Disko programa već zna kako će zagrijati publiku na bass flooru našeg rođendana u Boogaloo-u, a osim što živi glazbu otkrili smo da je vrlo rječit i pustili ga da nam sve sam ispriča…

Naslovna foto

Marmat

Počeo si sa Broken BPM večerima. Najdraže sjećanje iz tog doba?
Broken BPM večeri su startale 2002. godine na jednom brodiću na Savi koji se zvao Papillon. Te večeri su bile logičan nastavak radio emisije (Respekt radio show) koju smo vodili i uređivali ja i moj tadašnji kompanjon u DJ-ingu oh_boy! Broken BPM je bio naš odgovor na tadašnje stanje na sceni koja je, po nama, bila prejednolična i ne baš progresivna. Zapravo da nije bilo Broken BPM-a (i Kontrapunkta te Groodanja) mi ne bismo uopće izlazili 🙂 No, da skratim priču, poanta je bila dati tadašnjim manje poznatim DJ-ima i ekipama mogućnost da se predstave i prezentiraju svoj rad bilo putem DJ-inga ili VJ-inga. Tako da smo ugostili od Confusiona, preko Crobota do Bass Invadersa zapravo skoro sve zagrebačke crewove koji su tada bili aktivni ili će to tek postati. Što se tiče najdraže uspomene to mi je stvarno teško jer bilo ih je mnogo, bili smo mladi i ludi 🙂 Možda bih izdvojio jedno od nekoliko stranih gostovanja koje smo napravili a to je Inverse Cinematics (koji sada žari i pali pod imenom Motor City Drum Ensemble i uskoro nastupa u Sirupu) i Simbada (kojeg je doslovno slušalo 10 ljudi, dok je dan poslije u Beogradu čovjek rasprodao klub). Ono što je meni najdraže je bila ta energija koja je bila prisutna na našim večerima i to jedno jedinstvo i druženje među ekipama koje danas, barem po meni, nije baš na toj razini. No, ne treba se vraćati u prošlost nego gledati prema naprijed, a nadam se da svjetlost u tunelu ipak nije vlak, već bolje sutra 🙂

Što znači Sicko Disko? Kako si došao do tog imena za svoje večeri?
Sicko Disko bi značilo… zapravo, ne znam niti sam. Asocijacija bi bila odlazak u disko ali u disko koji je pomalo pomaknut i neobičan, zbog toga je Sicko što znači ''pomaknut, lud''. Na početku kada je startao Sicko Disko 2007. godine puštala se glazba koja se nazivala electroclash i disko punk, a to znači malo žešći zvuci pa je i zbog toga Sicko prikladno, no danas je više naglasak na Disko, jer prevladavaju house i nu disco, s određenim izletima u druge žanrove (ovisno tko je gost). Samo ime je dobiveno glasanjem na još tada vrlo aktivnom Myspaceu gdje sam ja predložio nekoliko imena i dao ljudima mogućnost njihovih prijedloga, a što je u konačnici dovelo do ovog imena koje je sada.

Navodno si u Londonu upoznao frontmena Hot Chipa. Jeli to istina ili si halucinirao?
Halucinirao sam. Ne. šalim se, zapravo je svemu zaslužan Facebook. Naime tog dana 27.7.2008. (znam točan datum zbog fotke u mobu) dok sam bio u Londonu turistički, a i zbog nekoliko svirki, gledam ja Facebook za kuda izaći večeras i ugledam jednu zgodnu zabavu na kojoj će glazbu puštati dj Riton kojeg sam htio već odavno čuti. I tako se ja uputim na dotičnu adresu za koju se ispostavilo da je jedan mali zgodni japanski restoran gdje je u podrumu posebno za ovu priliku napravljen klub. Riton počinje sa svirkom, pije se sake i svi plešu i dobro se zabavljaju. Radilo se o otprilike 80-ak ljudi uglavnom starijih od mene (35+). U jednom trenutku glazba prestaje i dolazi frontman Hot Chipa uzima mikrofon i uz glazbenu podlogu počinje pjevati. Ja ostajem paf  i širom otvorenih usta. Nakon 3 pjesme on se spušta u publiku i party se nastavlja. Što se tiče mog upoznavanja tu nema neke posebne priče, prišao sam čovjeku, pohvalio nastup, ugnjavio ga za zajedničku fotku i ispio još jedan sake 🙂 Toliko o mistifikaciji.

Postoji li nadraža stvar koju više manje redovito puštaš?
Teško pitanje, jer dosta stvari mi spada među draže, a i to se mijenja kako dolaze nove. Trenutačno mi je u setu redovna Shit robot – I found love (wild Geese remix), a neko vrijeme mi je to bila i Annie – Greatest hit. Toliko o tome.

{soundcloud}https://soundcloud.com/marmat001/marmat-mix{/soundcloud}

Što možemo očekivati od Sicko Diska u budućnosti? Tko je sljedeći gost, mali hint bar?
Možete očekivati i dalje razne goste, domaće i strane, ali i stalno prisutan pomak u zvuku. Trenutačno se bavim idejom da, pošto rezidentura u Sirupu otvara mogućnost 2 floora, da jedan floor bude ''klasični'' Sicko Disko, znači elektronika, a drugi možda indie. Živi bili pa vidjeli. Hint za gosta? Pa ovaj put ostajemo na domaćim snagama uz jedan live. O svemu uskoro.

Najdraži i najluđi trenutak sa nekog od nastupa?
Uf, ludih je bilo podosta, obično su povezani sa punim klubom i odličnom atmosferom, a mogao bih izdvojiti nastup na Exitu 2008. kada sam svirao od 5 ujutro, znate kako je to, sunce izlazi i noć se pretvara u dan, a ispred tebe nekoliko stotina neumornih rejvera 🙂 Neprocjenjivo.

Tko se brine o tvom stylingu?
Nisam ni znao da imam styling 🙂 Tko se brine? Nitko.

Poruka našim čitateljima.
Uživajte u glazbi, jer glazba spaja. 🙂 Malo otrcano, ali istinito.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk