Skip to main content

Priča o starom berlinskom Tresoru u zanimljivom dokumentarcu

Kada je Tresor otvorio 13. ožujka 1991. u tresorima bivše bombardirane robne kuće Wertheim u istočnom Berlinu, nitko nije mogao pomisliti da će klub postati institucija koja danas slavi 26 godina postojanja.

Piše: 

Naslovna foto

Tresor Berlin


Prostor je tada bio licenciran kao umjetnička galerija i imao je dozvolu za 3 mjeseca rada. Na početku, svakog dana vlasnik Dimitri Hegemann je očekivao da vlasti zatvore klub. Bilo je to doba opće zbunjenosti u društvu kada je ekstazi cirkulirao cijelim gradom.

Klub je imao niske stropove, industrijski dekor i stvarao je neviđenu atmosferu što ga je činilo posebnim, ne samo na techno sceni, već općenito kao mjesto koje je stvaralo poveznicu sa Detroit scenom. Bio je drugi dom imenima kao što su Jeff Mills, Blake Baxter, Juan Atkins, Robert Hood, Stewart Walker, Joey Beltram, DJ Surgeon, Pacou, Cristian Vogel… Tresor je uglavnom promovirao hard techno, industrial i acid, ali postojao je i drugi floor "Globus" gdje se svirao house.

Redatelj Tilmann Künzel u dokumentarnom filmu (The Story of Tresor – izvorno ime je Tresor Berlin: The Vault & the Electronic Frontier) govori o povijesti kluba od njegovog otvaranja do zatvaranja na ovom mjestu 2005.g. gdje je intervjuirao mnoge poznate glazbenike koji su svirali u klubu od Juan Atkinsa do Sven Vätha, kao i ljude koji su omogućili da nastane ovakvo mjesto, poput osnivača Dimitria Hegemanna.
{youtube}SGGA3a_8Crs{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2