Skip to main content

Vlasnik najveće kolekcije vinyla otvara online muzej

Paul Mawhinney, osnivač Record Rame iz američkog Pittsburgha bio je do 2013.g. vlasnik najveće svjetske kolekcije ploča.

Piše: 


Prve vinyle počeo je sakupljati 1951.g. Idući podaci govore da ih je 2003.g. imao 2 miljuna a 2011.g. ih je imao oko 3 miljuna te je njihova vrijednost procijenjena na 50 miljuna Dolara.

Record Rama se morala zatvoriti 2008.g. zbog digitalne revolucije, ali i svjetske financijske krize koja je pogodila i dio glazbene industrije. Uslijedio je pad prodaje ovog nosača zvukam a veliki distributeri prodavali su CD-ove uz velike popuste šta je uništilo male trgovine. Uz to imao je i zdravstvenih problema pa je na silu morao oglasiti prodaju svoga blaga.
{youtube}uBLuMVOr3nw{/youtube}

Bilo je nekoliko neuspješnih prodaja vinyla sve do 2013.g. kada mu je prijatelj pronašao oglas u Billboard časopisu gdje se otkupljuju ploče svih glazbenih stilova po visokoj cijeni. Mawhinney je kontaktirao kupca preko njegovog agenta i na jesen 2013.g. se pred njegovo skladište parkiralo 8 kamiona dugih 16 metara koji su ukrcali svu njegovu vinyl kolekciju iz arhive čime je uspješno obavljena prodaja izdanja.
{youtube}F5EaS737Rds{/youtube}

Kupac je Zero Freitas iz brazilskog Sao Paula koji je bogatstvo stekao kao vlasnik transportne kompanije, no u glazbi je isto dosta prisutan jer njegova tvrtka iznajmljuje audio-vizualne elemente za koncerte. Freitas je čini se sada vlasnik najveće kolekcije ploča, a za ovaj posao nakon otkupa cjelokupne Mawhinneyeve arhive angažirao je 17 internista koji rade na katalogizaciji i snimanju vinyla, te dnevno obrade oko 500 ploča. Njegov plan je otvoriti online muzej.
{youtube}ltv4PYzP47Y{/youtube}

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop