Skip to main content

Dovršene inicijalne studije liječenja tinitusa MDMA terapijom!

Novozelandski znanstvenici dovršili su prvi krug studije započete 2015. koja je za cilj imala pokazati kako je, do sada smatran neizlječivim, tinitus ipak možda moguće eliminirati kontroliranom primjenom jedne od najučestalijih party droga – MDMA.

Tinitus je medicinsko stanje koje karakterizira nekontrolirano zujanje ili zvonjava u ušima. Nastaje kao posljedica oštećenja, često uzrokovanog dugotrajnoj izloženosti glasnim zvukovima i stanje je koje nerijetko pogađa članove DJ zajednice kao što su Marco Carola, Larry Heard, Jody Wisternoff, Ean Golden, Lil Louis… Tinitus može varirati od blagog zujanja koje će proći samo nakon nekog vremena (ovisno o glasnoći buke i vremenu izlaganja) pa sve do neizlječivog nepodnošljivog kontinuiranog tona koji u ekstremnim slučajevima postaje toliko debilitirajuć za kvalitetu života da postoje slučajevi dobrovoljne eutanazije.

Studija je započela s limitiranim brojem sudionika koji su podijeljeni u grupe. Jedna grupa je dobila placebo, a druga je primala male doze MDMA-a. Daniel Spiegel, suradnik sveučilišta u Aucklandu s postdoktoratom naveo je: "Inicijalna ideja krenula je od anegdotalnih indicija iz klinike za istraživanje u kojoj su neki sudionici bili toliko iskreni da su spomenuli kako im je tinitus nestao po uzimanju ecstasy-ja".

Studija je krenula zanimljivim zaokretom kada je velik postotak onih koji su stvarno primili mikrodoze MDMA-a (od 30 do 70 mg – premalene kako bi osjećali euforične učinke zbog kojih se primarno koristi rekreativno) prijavio kako i se tinitus smanjio, no i nekoliko iz testne placebo skupine je prijavilo jednaki učinak. Ovaj neobični fenomen autosugestije ostavio je test nejasnim, a profesor Grant Searchfield, koji se nalazi na čelu istraživačkog teama, objasnio je kako se moraju kretati polako zbog rizika koji se povezuju s MDMA: "Naš cilj je pronaći lijek za tinitus jer on može imati katastrofalne učinke. Bilo da je to MDMA ili će ovo poslužiti samo kao test kako bismo identificirali što se događa u mozgu, još je otvoreno za raspravu."

Ono što će uslijedili nakon dovršetka prve faze studije je revizija svih prikupljenih podataka i moždanih skenova, koje može potrajati nekoliko mjeseci, i tada će za nastavak istraživanja biti potrebno pribaviti nova sredstva.
 

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop