Skip to main content
  • 3.12.2016.

Sydney će narednoga ljeta preplaviti besplatni testovi za droge

Tamo dolje gdje klokani kolo vode, gdje je svaki kukac velik kao šaka i gdje te tisuće stvari može ubiti u bushu, na pozadini glazbenih festivala vodi se jedna sasvim druga borba za život.

 
Dok vlada i dalje drži kut rigoroznih zakona i kriminalizacije rekreativnih korisnika glasovi struke sve su glasniji i prkosniji odlukama koje zanemaruju benefite harm reduction programa pa će tako, s ili bez dozvole vlade, ipak nadolazećeg ljeta podijeliti tisuće besplatnih setova za testiranje droga kako bi festivalđije sami mogli provjeriti je li ono što planiraju konzumirati zaista ono što misle da jest i izbjeći uzimanje smrtonosnog koktela nepoznatih kemikalija.

 
Setovi će nastati kao inicijativa "Just One Life" kampanje koja ujedno napominje da bi bio bolji izbor ne uzeti ništa jer su testovi ipak bazični i ne mogu potvrditi ili osporiti prisutnost potencijalno smrtonosnih agenata koji su umiješani u mješavinu droge koju testirate. Ovaj način operiranja svakako nije bio preferenca Just One Life teama, koji je inicijalno želio na festivale postaviti laboratorijsku opremu, doktore i analitičare.
 
No već u veljači su predsjednik Australian Drug Law Reform fondacije Dr. Alex Wodak i medicinski specijalist Dr. David Caldicott objavili kako pokreću privatno financirane setove kojima se mogu testirati droge, napominjući da će to učiniti s ili bez pristanka vlade New South Walesa, riskirajući tako uhićenje i sukob sa zakonom da bi učinili ono što je ispravno. Konzervativna vlada i dalje objašnjava kako se planira držati prijetnje da će kazneno goniti sve koji su uključeni.
 
Doktori napominju kako je ovo "Razočaravajuće. Postoji puno bolji način na koji bismo ovo mogli izvesti. Ali oni (vlada) su ignorirali dokaze i ekspertizu koja im stoji na raspolaganju."

 
Četiri velika organizatora festivala već su objavila kako su ovi setovi za testiranje sasvim dobrodošli na njihovim eventima, ali državni organi iznova naglašavaju da će ruka zakona, oduče li provoditi ovu metodu na svojim lokacijama, na to gledati kao na prešutnu dozvolu korištenja droga pod njihovom paskom. Just One Life kampanja nastavlja i dalje kao kombinacija nekoliko australskih institucija – Harm Reduction Australia, Ted Noffs Foundation, the Australian Drug Observatory, Students for Sensible Drug Policy Australia i DanceWize. Ono što poručuju, sve glasnije gotovo urlajući od frustracije, u prostor medija je da : 
 
"Nitko ne podupire korištenje droge. Nitko to ne pokušava ohrabriti. Ono što pokušavamo učliniti je omogućiti da mladi ljudi ne umru… to je baza "Just One Life" kampanje."
 
Pa hoće li oni koji su pokušali pomoći na kraju zavrišti kao bjegunci od zakona slijepog na instance podataka, realnog i života, to ostaje za vidjeti narednoga ljeta.
 
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2