Skip to main content
  • alt
  • 29.10.2014.

Danci vrte u Zagrebačkoj Laubi na Electronic Beats

2014. donosi sa sobom i četvrto izdanje Electronic Beats Festivala u Zagrebu koji će se održati 8. studenog sa pregrštom glazbenih gušta.

 
Na njemu čete moći uživati uz Erlend Øye, Patrick Wolfa, Eyedressa i nama posebno zanimljivog danskog DJ i producentskog kolektiva Den Sorte Skole. Kolektiv je nastao 2003 i čine ga Simon Dokkedal, Martin Fernando Jakobsen i Martin Højland. Martin Jakobsen trenutno posvećuje svoje vrijeme marginaliziranoj mladeži u New Yorku pokušavajući im pomoći kroz glazbeni medij ali preostala dva člana će vas povesti na nesvakodnevnu pustolovimu uz pomoć gramofona, semplera i efekt mašina i spojiti naizgled nespojivo u prekrasnu ekstatičnu kakofoniju auditornog zadovoljstva.

alt

 
Ova ambiciozna gospoda su ljubazno odlučila pokloniti nam nešto svog vremena i dopustiti da ih malo preispitamo. Znate kako to ide: "Što ima novo, žena, djeca i sve to…?ˇ"
 
Dobar dan i dobro nam došli u naš mali kutak Scene. Zahvaljujemo na vremenu i trudu i jedva čekamo ovaj Electronic Beats Festival. Pa da započnemo.
 
1.Kako ste se upoznali i kako se rodila ideja da se krenete predstavljati svijetu kao kolektiv? Je li svaki od vas već gradio svoju vlastitu karijeru prije ovoga trena?
 
Upoznali smo se prije 12 godina kada su Martin i Martin vrtili vinile u luci u Kopenhagenu. Simon je pitao može li dobiti neke ploče i svirati s njima. Od toga trena nadalje počeli smo raditi kao DJ-i zajedno i činilo se prikladno da se nazovemo kolektivom. Tada smo bili „samo“ DJ-i. Produkcija je došla mnogo kasnije. Postali smo kolektiv  prije no što smo mislili da ćemo od ovoga načiniti karijeru tako da zapravo ni jedna solo karijera nije bila u planu. Zapravo smo svi radili nešto u potpunosti drugačije. Martin i Martin su diplomirali političke znanosti na fakultetu u Kopenhagenu a Simon je imao tvrtku za web dizajn.

alt

 
2.Od kuda je došla ideja za ovo eklektično sakupljanje fragmenata i zvukova. Je li jednostavno rezultat ljubavi prema svim žanrovima glazbe ili je to ključni element koji ujedinjuje vaše senzibilitete?
 
2010. smo odlučili objaviti naše treće izdanje ali i da će ovoga puta to biti veliki, na sampleovima baziran,  albuma a ne još jedna DJ mix traka. Oboje smo bili veliki fanovi DJ Shadowa i RJD2 i željeli smo stvoriti nešto što bi moglo biti viđeno kao nastavak ili progresija njihovog ranijeg rada. Ali moralo je bit drugačije. Stoga samo se odlučili na tri dogme ili pravila za album:  morao je biti načinjen samo od sampleova koji su postojali prije našeg rođenja (1980!), morao je sadržavati sampleove iz cijeloga svijeta i što je više moguće različitih elemenata  i stilova, posljednje ali ne i najmanje važno željeli smo načiniti album bez puno beatova, da se bazira na sampleovima bez da se to može tako lako čuti. Kao da band duhova svira kroz žanrove i vrijeme.

alt

 
I da, zaista imamo ljubav prema svim vrstama različitih zvukova. Glazba –i posebno narodna glazba diljem svijeta-  ima u sebi toliko zanimljivih elemenata. Velika je šteta da je zapadno mainstream  glazbeno tržište bilo toliko uniformno. Nije bitno radi li se o technu, rocku, elektroničkoj glazbi, većina je pisana po istoj formuli. No ipak u Pakistanu recimo možete imati traku koja traje 35 minuta. Glazba u kojoj doista možete postići transcendenciju i posegnuti za dubljim iskustvom. I danas, uz mogućnosti koje imamo s Internetom, možemo dosegnuti  sve ove divne kutke glazbe u svijetu za koje inače ne bismo čuli.
 
3.Radujete li se nastupu na Electronic Beats-u i kakvu publiku očekujete zabaviti? Što zagrepčani mogu očekivati od vas?
 
Jako jako se radujemo ovom koncertu.  Odradili smo dugački intervju sa Max Daxom  za Electronic Beats ranije ove godine koji je pomogao proširiti našu priču po cijeloj Europi, stoga EB ima vrlo posebno značenje za nas.

alt

 
Također, ovo će biti tek drugi koncert izvan Danske sa našim čitavim vizualnim spektaklom. Naši prijatelji iz Kopenhagena, Dark Maters, načinili su golemu projiciranu vizualnu priču, koja naš live-show podiže na u potpunosti  novu razinu. Tako da zagrebačka publika može očekivati nešto vrlo različito i posebno. Putovanje za uši i oči koje vas vodi oko svijeta u dublje zakutke vlastita uma. Mentalno putovanje kroz prostor i vrijeme.
 
4.Što se novo kuha? Postoje li veliki i ambiciozni planovi za budućnost koje biste voljeli podijeliti sa fanovima ili se pak držite toga da ne palite vatru dok je zec još u šumi?
 
Mnogo se toga događa. Ranije ove godine imali smo simfonijsku svirku sa National Danish Chamber Orkestrom koju ćemo uskoro izvesti u svijet. Također na proljeće nam izlazi novo izdanje, koje jedva čekamo predstaviti! Ali imamo još i neke skrivene zečeve u šeširu.

 
5.Postoji li neki glazbenik s kojim biste suradnju smatrali ostvarenjem profesionalnih snova?
 
Već surađujemo s mnogo ljudi – samo oni to ne znaju.  Ali mislim da bi Beth Gibbons, Omar Khorshid (R.I.P.), Soeur Marie Keyrouz, Boubacar Troare i Rick Rubin bili dobar početak za malo okupljanje.

alt

 
6.Wild card pitanje: Kada ste posljednji put bili toliko sretni da ste mislili da ćete eksplodirati?
 
Ibiški rave sa pjenom 1991! Nekoliko tjedana ranije Martin je imao jedno od najvećih koncertnih iskustava svog života sa Australskim bandom The Necks. Ovo je doista bilo nevjerojatno i u trenutcima mu se činilo da će mu glava eksplodirati.
 
Momci puno vam hvala na odgovorima i društvu, vidimo se 8. studenog i jedva čekamo. Puno pozdrava od Klubske Scene i scenoljubaca
 
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2