Skip to main content
  • 7.10.2016.

F.O.R.M.: Mi smo uvijek vjerovali u originalnost i iskrenost

F.O.R.M.e, reF.O.R.M.e, F.O.R.M.acije, deF.O.R.M.acije… F.O.R.M. kao obris, oblik, sjena, idejni ili vizualni nacrt za domenu koju opisuje ovdje bira glazbu, a njegovu dualnu manifestaciju čini dvostruki B – jedan Branimir i jedan Bruno.

 
Branimir Orehovec i Bruno Tanfara uzeli su tako okruglu 2000. i studentske dane umjesto na flooru odlučii provesti iza pulta, pa tako nastaje F.O.R.M. Sasvim technu i istraživanju naklonjeni, uranjaju u isključivo live nastupe uz glazbu koja nastaje na licu mjesta i koju dijelom stvaraš i ti kao plesač svojom energijom.

 
Gospoda su bila i tako ljubazna da za sve Scenoljupce i glazbozaljubljence slože jedan fini podcast (koji ćeš uloviti na dnu ispod intervjua) kako bi petak ujutro oderao pošteno u naklon predvikendu. No prije nego se ubaciš u dobroćudni voajerizam intervjua, čast nam je podijeliti da su F.O.R.M.-ovci ujedno i svježe nominirani za AMBASADOR-ovu nagradu u kategoriji "Najbolji Live Act". Zarobi li vam ova stereo forma uho i srce, za Branimira i Brunu glas možete dati ovdje. A sada se opusti, ugodno se zavali, uzmi pauzu od života i uživaj u intervjuu i podcastu.
 
1. Bok Branimire, Bok Bruno. Dobrodošli na stranice Scene. Odmah da s kurtoazija ukližemo u pitanja. Kako ste se upoznali i kako je priča koja eventualno vodi do stvaranja F.O.R.M.-a 2000. tekla?
 
Bok! Hvala na pozivu! Naše prijateljstvo započelo je verbalno-rukovnom metodom, znanom još i kao bok-bok. '98. godine oboje smo upisali studije na zagrebačkom PMF-u gdje smo se i upoznali. Kroz zajednička druženja ustanovili smo da nas zanima ista vrsta glazbe te da ju hobistički i produciramo. Ubrzo se rodila ideja da hobije spojimo te da probamo napraviti nešto zajedničko. Tako se 2000. rodio F.O.R.M.

 
2. Specifični ste po tome da su vaši nastupi live. Kako to da ste odlučili tako stvarati svoj zvuk? Smatrate li takvu glazbu organskijom i više prikladnom trenutku kako nastaje u hodu s svim energijama onih koji slušaju? Što su vas live nastupi naučili što druga opcija nikada ne bi mogla?
 
Od samog početka F.O.R.M. je zamišljen kao isključivo live act projekt. Teško je odgovoriti zašto, naša muzika i live izvedba je ono što nas najviše zanima – bilo nam je interesantno pokušati pronaći način kako prezentirati našu glazbu te se dobro zabaviti. Da, složili bi se, live izvedba na neki način i jeste organskija jer velika većina te glazbe nastaje u tom trenutku, nije zapisana prije, djelo je improvizacije te spoja atmosfere i osjećaja koje nam publika prenese. Često ni sami ne znamo gdje će nas taj moment fuzije s publikom odvesti pa često i sami ispadnemo iznenađeni. Takav način izvedbe nas je naučio prvenstveno improvizaciji, kako se snaći u nepoznatome ili što napraviti ako dio opreme otkazuje poslušnost (nekada smo nosili jako puno opreme s nama, dok je nismo minimalizirali i izvukli maksimum iz toga) ali i još jednu jako bitnu stvar – kako iskoristiti trenutak i iz njega izvući najviše.

 
3. Iako se sidro kreće techno marginama niste njime određeni i dosta kližete žanrovski u eksperimentima? Kakav zvuk vas privlači trenutno? Gdje ste na sonornom spektru?
 
Da, techno je naša baza, najveća ljubav. Nikada se nismo trudili postići neki određeni zvuk, te smo kod skladanja svake pjesme jednostavno pustili da nas sama odvede pa je i normalno da su žanrovski šarene. Naši jedini uvjeti prilikom pisanja stvari su da mora biti plesna i da mora imati dušu. Kako se i u slušanju glazbe ne ograničavamo te slušamo različite stilove i pravce to je također doprinijelo našoj glazbenoj raznolikosti. Obožavamo iznenaditi publiku neočekivanim pa nerijetko poslije neke hard stvari odsviramo neku dobricu s vokalima na hrvatskom ili neki elektro. A i lijepo je prekinuti vožnju na sekundu da bi se ponovo mogla nastaviti ubrzo poslije. Nemamo neki zvuk koji nas privlači i ne ganjamo trendove već smo uvijek željeli postići nešto naše, nešto što nas definira.

 
4. Gdje smo vas sve mogli vidjeti, koji nastup bi izdvojili kao najdraži i što nam spremate za zimu?
 
Pa do sada smo svirali po raznim klubovima i festivalima po zemlji, previše ih se skupilo tijekom godina da bi i uspjeli ih nabrojati. Izdvojiti neki od njih kao najdraži je nemoguća misija, Svaki od njih nam je pružio jako puno lijepih trenutaka i osjećaja te su svi jednako vrijedni. Za zimu je prvenstveno plan zagrijati publiku! Puno je dogovorenih nastupa o kojima ćete biti obaviješteni na vrijeme.

 
5. Što po vama razlikuje dobrog glazbenika od prosječnog? Koje su osobine koje je nužno imati ne bi li iskočio iz mase i koliko je važno iskustvo?
 
Nema pravila, individualno je, a mi smo uvijek vjerovali u originalnost i iskrenost. Iskustvo je bitno za održavanje nekog standarda u izvedbi, ali nije nužno za iskakanje iz mase, za to je potreban neki faktor x.
 
6. Wild Card pitanje: Uzmimo na tren kao istinitu ideju da je život pjesma. Koja bi pjesma za vas bio?
 
Ne bi bila pjesma već live set koji traje i evoluira kako život prolazi.
 
 

 
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2