Skip to main content
  • alt

Glazba vodi mene, a ne ja nju

Zagrebački DJ i producent Janko Lasić, poznatiji kao Jan Frensin, već je 12 godina aktivan na sceni, a ovih je dana najavio izlazak svog novog LP-ja, “Now Boarding”.

 
Potaknuti time zagrebačkom smo producentu, koji trenutno živi i radi u Münchenu, odaslali nekoliko pitanja vezanih uz samo nadolazeće izdanje, ali i o karijeri dosad, načinu produciranju i koječem drugom.
 
“Svoju DJ karijeru započeo sam 2002. u Sokolu na večeri koju je tada organizirao Dj Nitro po imenu Direct Drive,  a otada do danas nastupao sam u većini zagrebačkih klubova kao što su  Masters, Sirup, Fanatic, Funk i Das Haus te bio sudionik nekih od većih festivala u Hrvatskoj i regiji kao što su Exit, Hartera ili Sonus”, otkriva Lasić.  U zadnje dvije godine najviše pak je nastupa upisao kao rezident kluba Sirup te Sicko Disco programa.
{youtube}pNjVUtYYK80{/youtube}
 
“U produkciji sam se našao  već od ranih dana i samih početaka, ali ipak je trebalo proći neki put da bi sve sjelo na svoje mjesto”, obrazlaže odluku o produciranju nastavljajući kako je do albuma “Now Boarding” došlo sasvim spontano.  “Iako sam uvijek volio i cijenio producente koji imaju svoj specifični sound po kojem ih možeš prepoznati već po prvom beatu,  ja osobno nikad se nisam našao u tome.  Za mene je glazba cijeli moj život predstavljala putovanje, nešto što se stalno mijenja i nadograđuje, pa  kako glazba tako i vlastita produkcija”, pojašnjava Lasić svoju filozofiju produkcije.
 
 “Ne bih mogao reći da sam ikada sjeo i  napravio nešto što sam već unaprijed odlučio iako bih ponekad imao neke smjernice i ideje koje želim ubaciti u novu stvar, ali uglavnom bih pustio da glazba vodi mene, a ne ja nju”, kaže naš sugovornik otkrivajući kako je tako nastala i prva traka albuma, “Mia & Maria”, koja je nastala kad su se njegovom  najstarijem prijatelju rodile kćerkice blizanke po kojima je pjesma i dobila ime.  “Tada nisam znao kako će ta traka zvučati na kraju, ali sam odmah znao neke elemente koje u njoj želim iskoristiti pa sam tako na početku samo nabavio sample dječjeg plača i različite zvukove zvona koja bi potencirala taj sretni trenutak a sve ostalo je došlo samo od sebe.”  
{youtube}sWeTkaW8SmU{/youtube}
 
Doznajemo kako je cijeli album nastao u zadnjih godinu dana,  ali Jan Frensin kaže kako nikad ne bi rekao da je toliko i trajao proces stvaranja.  “Ne znam kako drugi, ali mogu reći za sebe da je  većina stvari koje sam ikada napravio nastala upravo u nekom takvom  stvaralačkom zanosu. Kad imam ideju ili kad me muzika sama povuče dobar dio stvari , dakle  temu, beat, aranžman i solaže odradim u jednom danu, odnosno u jednom dahu”,  govori Lasić nastavljajući kako je kasnije sve stvar naštimavanja, dopunjavanja iliti finog toniranja.  
{youtube}rYVOCUCCy0U{/youtube}
 
Na pitanje kako to da je odselio odgovara kako će glazba, kao i Zagreb, uvijek biti dio njega, ali u zadnje vrijeme osjetio je  da mu nedostaje novih poticaja, avantura i drugačijeg sounda pa je svoje glazbeno putovanje odlučio nastaviti u Munchenu gdje trenutačno živi i radi.
 
“Now Boarding” donosi devet traka, izlazi 17. veljače na labelu Happy Days Records, a u digitalnom obliku će biti dostupan i na Beatportu.
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2