Skip to main content
  • Josh Wink
  • 1.12.2010.

Intervju: Josh Wink (USA)

40-godišnji Amerikanac iz Philladelphie svoj prvi uspjeh bilježi 1990.g. izdanjem za Strictly Rhythm. Nakon formiranja vlastite etikete Ovum Recordings 1994.g. Josh Wink postaje jedan od najtraženijih DJ-a na planeti.

Piše: 

Naslovna foto

Josh Wink

Godinu poslije izdanje single "Dont Laugh" koji je prodan u više od 500.000 primjeraka što je za underground materijal ogroman uspjeh. Danas nema glazbenika koji ne vrti nešto s Ovum Recordingsa a to je samo dokaz za Josh Winka da već 16 godina producira, promovira i izdaje kvalitetne produkcije.

Digitalno doba je utjecalo na glazbu oko nas. Kako je utjecalo na tebe?
1. Uvelike jer me čini da lakše DJ-am. Nema kofera s pločama koje često budu izgubljene na aerodromima kod presjedanja, te jako dobro za leđa što ne moram više nositi toliku težinu.
2. Štednja novca za slanje ploča. U Ovum Recordingsu prije je mnogo novca odlazilo na troškove poštarine.
3. Nije dobro jer krađa i download pjesama putem interneta uništavaju cjelokupnu industriju. Sada su produkcije dobavljive po znatno nižim cijenama, 1,99 US$, stoga nadam se da će se nešto promjeniti i po pitanju piratizacije.

Osim glazbe u život su se ustalili i digitalni način zabave uz društvene mreže i svakodnevnu komunikaciju tim putem. Kako si ti s obzirom na ove promjene promjenio svoj život profesionalno i privatno?
Korištenje društvenih mreža je jednostavno i korisno. Ne koristim ih koliko bi trebao a i počinju me frustrirati prijatelji sa svojim upitima da im budem “friend”. Moj odgovor je “trenutno sam sretan s 4314 prijatelja i nemam namjeru širiti listu u daljnoj budućnosti”.

Što donosiš kući nakon nastupa, a što misliš da publika odnosi svojim kućama nakon tvoje svirke?
Sretan sam kad vidim da je publika prihvatila ono što sviram. Pokušavam napraviti skladnu zabavu za svih, pritom neke i educirati u toj čitavoj harmoniji. I uvijek se nadam da je publika otvorena po pitanju glazbenog odabira, odnosno da ih ponese moment i da krenu na putovanje s menom.

Glazbena scena se konstantno mijenja i generira nove žanrove. Koja su tvoja trenutna usmjerenja?
Čini se da se glazba mijenja globalno, Ljudi me znaju kao producenta house, acid i techno glazbe. Ali kao DJ mogu svirati još raznovrsniju glazbu. Definirao bih to kao set s različitim potpravcima housea i techna.

Svirao si na Ibizi ovog ljeta u klubu Space. Ibiza je uvijek spajala ljude i umjetnike iz različitih smjerova i pravaca te stvarala jedno nezaboravno iskustvo kakvo se rijetko doživljava. Što misliš da Ibizu čini tako posebnom?
Moj prijatelj koji živi na Ibizi rekao je: “Ibiza je otok koji uvijek ugošćuje prave ljude”. Ali osim noćnog života, otok je zaista magičan.

Koju si prvu glazbu kupovao? Jesi imao neku grupu kao favorita s 12 godina? Koji si prvi koncert posjetio?
Earth, Wind & Fire “Spirit” LP
Depeche Mode

Od koncerata:
The Blues Brothers 1980 @ Mann Music center – Philladelphia.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2