Skip to main content
  • 26.04.2011.

Intervju: Low Frequency Club (I)

Trio iz talijanske Lombardije izrastao je na funku, ali sve više ih privlače zvukovi kakve stvara LCD Soundsystem te osobito alternativni američki i francuski elektrobendovi. Iza sebe imaju dva uspješna albuma te nekoliko EP-a među kojima se najviše ističu dvije odlične obrade pop-klasika 80-ih godina Johnny come home (Fine Young Cannibals) i Girlfriend is better (Talking Heads).

Piše: 

Naslovna foto

Low Frequency Club


No izvrsna je i njihova autorska glazba, stoga nije iznenađujuće da imaju jaku potporu MTV-a. Low Frequency Club 7. svibnja nastupit će na Žuru s razlogom u Mariboru kao predskupina Klaxons, a ulaznica za taj mini festival je dobrotvorna donacija u visini 1 euro. Nastupaju još ZircuS, Gutti, Qualiass & Yanoosh s projektom Orange Wednesday i DJ Felis Catus.

*Kako se predstavljate nekome tko još nije čuo za vas kako biste ga motivirali da dođe na vaš koncert?
Glazbenici, partijaneri, neumorni putnici, samoironični pjevači ili, jednostavnije, bend.
 

*Koji je vaš najveći doprinos glazbi i umjetnosti do sada?
Sviramo nešto što je istinsko jer volimo raditi to što radimo, stoga je to iskreno. Mislimo da je iskrenost odlična vrlina za glazbu i umjetnost.
 

*Djevojka je bolja, od čega? Dečka? Glazbe? Partijanja?
Od svega, ali mislimo da bi David Byrne, koji je snimio i pjevao originalnu skladbu s grupom Talking Heads, mogao dati stvarni odgovor.
 

*MTV Italija vas podržava. Koliko je važno to priznanje u Italiji i Europi?
Otkad nas je MTV počeo podržavati shvatili smo koliko je velika ta pomoć od tako poznatog televizijskog kanala koju novi bend može iskoristiti za promoviranje vlastite glazbe. Slažemo se s time da se MTV vraća na svoje početke, alternativniju glazbu i neovisne umjetnike, što je dobro jer nove ideje novih bendova konačno dobivaju svoje mjesto na popularnom kanalu uz koji smo odrastali.
 

*Vi ste iz Brescije sa sjevera Italije, urbanog, kozmopolitskog, industrijskog i kulturnog područja, s jakom industrijom u području mode, dizajna i vrhunske tehnologije. Kako to utječe na vaš kreativni rad, glazbeni zvuk i način na koji stvarate glazbu?
Brescia je mali industrijski grad s nevjerojatnom umjetničkom scenom. Osobito je zanimljiva glazbena scena. Postoji mnogo bendova i klubova u kojima mogu nastupati. Publika je također velika i dobro oblikovana. Netko nam je jednom rekao da je Brescia talijanski New York! Ne zaboravimo da nam je blizu i Milano, gdje su mnogo zabave i koncerti najvažnijih međunarodnih umjetnika. Ta živa umjetnička scena definitivno je naša inspiracija za stvaranje glazbe.
{youtube}QVuh9BGhcQw{/youtube}

*Kakva je lokalna indie / alternativna glazbena scena? Koja mjesta moramo posjetiti ako želimo stvarno dobar provod u vašem području?
Najbolji klubovi u Bresciji zasigurno su Vinile 45 i Lio bar. U tim smo klubovima vidjeli neke izvrsne bendove. Vikendima se na tim dvjema lokacijama okupljaju svi umjetnici i glazbenici Brescije. Postoji i mnoštvo drugih klubova i barova s DJ-setovima i ostalim gažama. Brescia je možda mala, ali nije dosadna.

*Vi svirate vlastitu glazbu, ali obradili ste i dvije izvrsne skladbe grupa Talking Heads i Fine Young Cannibals. Zašto ste za obradu u svom stilu odabrali baš te dvije skladbe?
Te dvije skladbe imaju istu priču. Kad smo prvi put čuli Girlfriend is better i Johnny come home imali smo istu reakciju: te skladbe moramo obraditi! Osjetili smo da su te dvije pjesme tako blizu našem načinu stvaranja i sviranja glazbe da je odluka o njihovoj obradi došla prilično prirodno. To je također bio i veliki izazov: preraditi dvije izvrsne skladbe dva izvrsna benda, a da ih ne pokvarimo. Mislimo da nam je uspjelo.

*Vaš album West Coast zvuči kao najbolja ploča koju Duran Duran nije (još) snimio 2010. godine. Znam da su Simon Le Bon i dečki uvijek bili (i još su) vrlo popularni u Italiji, ali koliko su vas zaista nadahnuli?
To je istina, ali nisu samo oni. Obožavamo Duran Duran i njihov način sviranja popa, što nas je zasigurno inspiriralo. No glazbeno smo nadahnuće dobili i od bendova kao što su Talking Heads, Fine Young Cannibals, Tears for Fears i Depeche Mode.
 

*Koje je vaše glazbeno prebivalište, gdje se osjećate najugodnije što se glazbe tiče?
Postoje neki bendovi i umjetnici koje slušamo oduvijek. Incubus, Red Hot Chili Peppers, cijela scena Motown i tako dalje. Budno pratimo i sva najnovija izdanja. Puno vremena provodimo na računalu posjećujući glazbena web-mjesta i blogove tražeći nove umjetnike ili jednostavno nove materijale za slušanje. Smatramo da je vrlo važno saznati što više o glazbenoj sceni iz cijelog svijeta, što nas dodatno nadahnjuje.
{youtube}V3Yb6SnJxMs{/youtube}

*Prošle smo godine na 8. Žuru s razlogom ugostili DID kao prateći bend grupi MGMT s kojim dijelite iste menadžere. Jeste li razgovarali s njima o ovom koncertu i što su rekli?
Da, naravno! Razgovarali smo s njima i našim menadžerima i svi su rekli da je Žur s razlogom izuzetan festival! Događaj koji se ne propušta. Zato jedva čekamo da se pojavimo na toj bini!

 
*U vašim sam skladbama primijetio dosta humora. Koja je poruka?
Cijelu smo ljetnu sezonu svi zajedno živjeli u kući na Gardskom jezeru. “West Coast” sadrži sve priče koje su se dogodile to ljeto. Ljubavne spletke, zajednička zezancija i ostalo. Poruka o sreći koju smo dobili jest život s bendom u zajedničkoj kući stvarajući glazbu i plivajući u jezeru.
 

*Koje je vaše mišljenje o skupini Klaxons, koja je glavna zvijezda 9. Žura s razlogom?
Obožavamo ih i već dugo vremena čekamo na njihovu novu skladbu. A sada možemo svirati uz njih. To je nevjerojatno!
 

*Žur s razlogom je dobrotvorna manifestacija koja promovira život bez nasilja uz društvenu svijest među mladima. Siguran sam da ste angažirani u nekoj akciji vrste "poboljšajmo svijet".
Italija i svijet trebaju promjenu koju možemo započeti s pristojnim životom i iskrenošću. U umjetničkom svijetu to znači biti iskren i slušati strasti koje nosimo u sebi.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk