Skip to main content
  • 17.07.2016.

Jogarde: HYTE je pun pogodak za organizatore!

Popričali smo s Jogarde-om koji je ujedno DJ, producent, osnivač poznatih Freilaufa klupskih večeri, vlasnik record shopa i galerije Bon Ton u Zagrebu te programski direktor i rezident legendarnog underground kluba Masters u Zagrebu.

Piše: 


Nastupit će na prvom HYTE Zadar eventu, 22. i 23. srpnja na plaži Kolovare i zadarskim klubovima, te je tom prigodom snimio promotivni miks kojeg možete poslušati u sklopu intervjua. Ulaznice po promo cijeni kupi ovdje.
 
Deset godina Freilaufa je iza tebe. Kako od moćne vizije stvoriti stvarnost koja traje i kako si putem selektirao artiste koje je Freilauf ugostio?

Zadovoljstvo, ljubav i poniznost rekao bi su zdravi lajtmotivi uz određenu dozu samouvjerenja, kao u svakom dugoročnom pothvatu. Ideja da pokrenem svoj klupski program nastala je tijekom vožnje nizbrdo na biciklu reverznim korištenjem pedala nakon mukotrpnog uspona. Tražeći riječ za opis osjećaja koji obuzme tijelo kao rezultat lagode i slobode tijekom te aktivnosti i prizorom slike rastrčavanja sretnih životinja koje su boravile nedugo prije toga u zatvorenom prostoru rezultirale su njemačkom riječi "Freilauf" koja je savršeno opisala to svojstvo.

Ne slijedeći kategorizaciju glazbe odlučio sam preslikati taj osjećaj na plesni podij i od svoje prve prave plaće izdvojio sam gotovo sve za pozivnicu DJ-a koje sam zavolio zbog pristupa i umijeća selektiranja ne sljedeći stupanj popularnosti dotičnih. Neki od njih danas su broj jedan i broj tri na svijetu drugi pak i dalje plutaju kao nepoznate, podcijenjene figure u klupskom krajobrazu. Freilauf je organizam koji treba hraniti. On je živo biće s ubrizganom dušom, zahvaljujući beskompromisnim čagerima koji projekt slijede, živeći i plešući tu glazbu, a u toj su sinergiji nastali mnogi čarobni i nezaboravni momenti.

Što je po tebi najbitnije za dobar party?

Primarno ljudi, njihova energija i životne priče jer oni su se došli zabavljati. Što su raznovrsniji nagoni, karakteri, opredjeljenja to je perspektivnija mješavina recepture za dobar ishod partyja. Na idealnom partyju nema granica i tabua sve se odvija u znaku slobode i prepuštanja istomišljenika. DJ-ova uloga je da nacrta te ljude na podij, da pridonosi ozračju, da ih vozi. On ne smije biti u prvom planu. Zatim redari, osoblje, dobar soundsystem, mikser, WC-i, dekoracija, disco kugla, drveni pod, crvena i plava svijetla.

HYTE party brand po prvi puta stiže u ovaj dio Europe, što misliš da možemo očekivati od ovog dvodnevnog spektakla pokraj mora i što ti pripremaš za ovu prigodu?

Obzirom na ljepotu same lokacije, čari zalaska sunca u Zadarskom akvatoriju te frekventnost mladih na tom području, mislim da je ovo pun pogodak za organizatore. Što se tiče izbora glazbe ću se prepustiti trenutku kao uvijek i prilagoditi situaciji na licu mjesta. Teško se nosim s unaprijed isprogramiranim setovima.

Kako opisuješ scenu danas u Hrvatskoj, koje su stvari na koje bismo trebali ukazati pozornost i što je po tebi za svaku pohvalu?

Ponuda je veća no ikad, klubova i mjesta za izlazak ima na pretek. Usuđujem se reći da nam nema premca u regiji što se tiče mogućnosti i imena koja se slijevaju dan za danom. Od off-location zbivanja, festivala do podrumske euforije, sve je prisutno. Veseli me također međusobna podrška koju si nove generacije pružaju. Postalo je domišljato i zanimljivo. Mislim da nas tek u 2017/2018 čekaju pravi izazovi i procvat.

Recimo da je ispred tebe jedan mladi DJ ili producent. Koji bi mu savjet dao nakon svih tih godina clubbinga?

Ne idi u vojsku, isključi TV, volimo te. Sve je u redu! Ako se krećeš i vodiš zdravu interakciju s okolinom, vidiš zlato što sjaji. Ako stojiš na mjestu i gledaš prečesto unatrag, onda te vrlo brzo zahvati hrđa.

Opiši nam svoj idealan ljetni dan.

Ranojutarnji uron u more, susretanje s potpuno nepoznatim osobama koje ti u dvije minute ispričaju svoju životnu priču, mirisi tržnice, tišina i atmosfera vinograda, pucanje čepa, odlazak kod Draška i okupljanje prijatelja na jednom mjestu gdje god to bilo.

Kad se ne sluša elektronika, koja glazba najviše okupira tvoj svemir?

Adriatic Coasting je radio-emisija koju vodim zajedno s Nick Colganom, svakog petka od 19-21 sati na Yammat FM-u. Nastojimo prenijeti osjećaj lakoće, vožnje na more i stvoriti nepretencioznu zvučnu kulisu i kategorički osjećaj koji nazivamo "Adriatic".

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk