Skip to main content
  • 7.02.2016.

Vinyl Toxicologija 6.0

U šestom svesku Vinyl Toxicologije doznajte koje su preteče današnjih društvenih mreža; kako je bilo prvo umjetničko ime Toxica, te čujte ploču koja nikad nije izlazila iz njegove torbe, te je i dan-danas voli odsvirati u vinyl house setovima.


Još u dosta ranoj mladosti, prije nego sam se počeo baviti DJ poslom bio sam zagriženi 'CB-aš'. CB stanice su bile vrlo popularne i slobodno mogu reći da su preteča današnjih foruma i društvenih mreža. Naime, ručne radio stanice koje su emitirale na tzv. 'građanskom valu' (27 MHz) imale su domet od 20ak do 50 km. Dosta su se koristile u autima i plovilima kao 'mobilke' , te kućama, školama i ostalim ustanovama kao 'stacionarke', a služile su za stjecanje prijateljstava, te nerijetko za spašavanje ljudi u nesrećama. Većinom su imale 40ak 'kanala'.


 
Sudionici u razgovoru nisu koristili svoja prava imena, već svoje CB nadimke slično kao u današnje vrijeme na forumima ili društvenim mrežama. Nalazili su se na tzv. 'pozivnom' kanalu 20, (danas: 'naslovnica' na društvenoj mreži) te su nakon kratkog dogovora otišli na neki od ostalih kanala gdje su mogli nesmetano razgovarati. Moj 'pozivni' bio je Konspirator, zbog ceča sam u ranijoj fazi svojeg DJ posla nastupao pod tim imenom.

John 'Roc' Mateo u svome rodnom gradu New Yorku polovinom 80-ih godina na CB radio stanici iz svoje sobe odašilje svoje DJ setove, te se 1985. sprijatelji sa Eddie 'E-Z' Matosom. Obojicu povezuje ljubav prema House glazbi, a inspiraciju nalaze slušajući legendarnog Larry Levana, Shep Pettibona, Tony Humphriesa.

Nedugo zatim postaju i profesionalni partneri, upoznaju se sa 'Little' Louie Vegom, te ih on krajem 80ih godina uvodi u svijet glazbene produkcije. Polovinom 90-ih godina izdaju svoje uratke na odličnim etiketama Henry Street Music, Nervous records, Nite Grooves, Spiritual Life Music, Glasgow Underground. Na jednoj od meni dražih House etiketa onog doba, 4th Floor 1997.izdaju ovaj 'Early Reflections' E.P. sa 4 pjesme. A-stranu otvara diskoidna Dancin', dok se na B-strani nalazi ovo remek-djelo plesne House glazbe. Obje još i dan-danas volim odsvirati u svojim vinyl House setovima.
{youtube}Ge8I_USUntw{/youtube}

Mateo & Matos su pohodili našu zemlju 3 puta. Zahvaljujući mojem dugogodišnjem prijatelju, suradniku i DJ kolegi Nikoli Fuchkaru i njegovom ondašnjem poslovnom partneru iz Stuttgarta trebali su nastupiti u kultnom Mungos (Kashina) klubu, no 'zbog tadašnjeg državnog aparata koji se tih godina uvelike trudio da suzbije elektroničku scenu i sve što ima veze sa istom, nastup je u zadnji tren prebačen u klub 'Sokol' u centru grada, koji je bio premalen da primi sve ljubitelje ovog izuzetno glazbeno potkovanog dvojca. Nakon toga gostovali su na jezeru Jarun u šatoru 'Viva Piva', te su ubrzo održali nastup u biseru naseg jadranskog mora, prelijepom gradu Splitu.
{youtube}m_xhYhz3JTI{/youtube}

1997. 4th Floor Records ‎FF 2002 U.S.A.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk