Skip to main content
  • alt
  • 11.03.2015.

808 The Movie izlazi na petak 13.

Dugo očekivani film o spravici koja je svojim specifičnim zvukom promijenila naličje glazbe i katapultirala producente na potpuno novu razinu napokon će ugledati velika platna.

 
Roland TR-808, kao jedan od prvih uređaja za programiranje sekcije bubnjeva, uveden je u opticaj ranih 80-ih kao alat koji će pomoći u stvaranju demo traka u studiu.

alt

 
Iako je izašao samo nekoliko mjeseci nakon Linn LM-1, koji je prvi koristio digitalne smapleove, cijena mu je bila gotovo peterostruko prstupačnija i tako se mnogo brže proširio. Oba uređaja su imala zvuk koji je vrlo malo nalikovao stvarnjom bubnju i čak je i Keyboard Magazine 1982. napomenuo kako 808-ica zvuči poput “marširajućih mravojeda”.
 
Specifičan zvuk Rolanda TR-808 s vrlo niskom bas frekvencijom, umjetnim sintetičkim zvukom udaraljki, neobičnim zvukom pljeskanja i kravljim zvonom s vremenom se našao u toliko hit traka da je zaslužio status ikone u glazbenoj produkciji i do kraja 80-ih redefinirao hip-hop i elektroniku.

alt

 
Prva grupa koja je ikada iskoristila sampleove sa TR-808 bila je japanska elektronička grupa Yellow Magic Orchestra odmah po izdavanju 1980., a uređaj je postao prava bomba nakon što je dao svoj doprinos globalnim hitovima poput “Sexual Healing” Marvina Gayea i “Planet Rock” Afrike Bambaataae.
{youtube}hh1AypBaIEk{/youtube}

Film koji je bio u produkciji prethodne 3 godine predstavit će se na SXSW-u u Austinu u Texasu a u dokumentarcu će se između ostalih naći i njuške kao što su Afrika Bambaataa, The Beastie Boys, Pharrell Williams, Questlove, Phil Collins, Rick Rubin, Diplo, New Order, David Guetta, Damon Albarn…
 
Pa eto, do premijernog prikazivanja ostavljamo vas s trailerom priče o ovom značajnom komadu glazbene povijesti. Enjoy!
{youtube}lIS-o_–wqY{/youtube}
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2