Skip to main content
  • 24.11.2015.

Abeceda ulične umjetnosti u Zagrebu

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport provodi program Street-art haiku.

Piše: 


Street-art oplemenjuje grad, čini ga zanimljivijim i uzbudljivijim mjestom za život. Street-art je vizualna umjetnost stvorena na javnim prostorima i najčešće nije vezana uz tradicionalne načine izlaganja umjetnosti kao što su muzeji i galerije. Pri tome se ne radi samo o dvodimenzionalnim djelima na zidovima nego i o instalacijama u prostoru.

Uz poticanje urbane suvremene umjetnosti cilj nam je i uljepšavanje sivih dijelova nekad industrijske zone na Črnomercu. Također, nastojanje nam je i kanaliziranje kreativne energije mladih umjetnika sa margine ilegalnog i subverzivnog te njezino usmjeravanje i integriranje u sivi dio gradskog tkiva čineći od njega ne samo ljepšom vizurom nego i izložbenim prostorom na otvorenom.

Želja nam je pokazati da se umjetnost može dogoditi bilo gdje i da nešto nije umjetničko djelo samo zato što se nalazi u muzeju ili galeriji ili bilo kom drugom klasičnom izložbenom prostoru. Likovni operativni zahvati, koji se po tom principu već godinama događaju u urbanim zonama hrvatskih gradova, možda nisu proveli nekakvu revolucionarnu metamorfozu, ali su svakako učinili grad vizualno zanimljivijim i uzbudljivijim »iznutra«, na suptilnijoj razini koja od publike, građana, zahtijeva i aktivnu receptivnu strast. Zagrebačka street-art scena posljednjih godina posebno je živa i svojim radovima smješta Zagreb uz bok najvećim svjetskim metropolama.

24.11. i 1.12. 2015. u 20 sati u prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, Ilica 227/3.kat organiziramo večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street arta.

Posjetitelji tom prilikom mogu saznati kako oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osjećaj može na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada;  kako se na kreativan, estetski zanimljiv način mogu oplemenjivati sive, sumorne ili vandalizirane površine grada kao i sve što ih zanima o uličnoj umjetnosti, ali i o uličnom turntableismu od samih autora/umjetnika koji će biti gosti programa.

GOSTI: Chez 186, Lonac, Lunar, Modul Osam, Pimp my Pump i DJ Venom

Ulaz je besplatan.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk