Skip to main content
  • 10.12.2016.

Berlin će isprobati shemu legalizacije marihuane!

Nakon Nevade, Kalifornije i Massachusettsa, koji dozvoljavaju osobama preko 21 posjedovane unce marihuane i uzgoj do šest biljaka za osobnu uporabu, i Berlin se pridružuje sveobuhvatnom pokretu dekriminalizacije.

 
Radi se o semi legalizaciji nakon što je međustranački pokret sjeo i dogovorio inovativni pilot pristup koji će uvesti promjene u to kako institucije gledaju na rekreativne korisnike marihuane. Socijaldemokrati, Zeleni i lijeva stranka su tako dogovorili da će na snagu stupiti "kontrolirana distribucija kanabisa odraslima". Do sada je posjedovanja kanabisa u Njemačkoj bilo u potpunosti ilegalno, iako oni zatečeni s manje od 15 grama uglavnom izbjegnu legalne akcije, ali Berlin kreće u ovaj projekt kao jedno od 16 područja u Njemačkoj koje ima mogućnost donositi vlastite zakone.

 
Predstavnik zelene stranke Benedikt Lux komentirao je kako je u pitanju "znanstveno popraćeni pilot projekt za kontrolirano korištenje kanabisa". Ovo svakako nije prvi pokušaj legalizacije ili semi legalizacije u Berlinu. Friedrichshain-Kreuzberg okrug je već pokušao legalizirati kontroliranu konzumaciju kanabisa, ali je pokušaj zaustavljen od Federalnog Instituta za droge i medicinske uređaje.
 
Max Plenert iz Njemačke Asocijacije za Konoplju komentirao je: "O legalnom kodeksu se odlučuje na federalnoj razini, i ovdje se radi o lokalnom pokušaju da se stvari pokušaju izvesti drugačije. Ovo je pilot projekt sa svojim vlastitim ograničenjima. Pokušaj je da se unaprijede pregovori i da se pokaže kako bi stvari mogle biti drugačije. Neće imati veliki utjecaj na tržište droga u cjelini. No kao i sa svim ostalim pilot projektima koji se tiču droga, prilika je da se političarima i medijima prikaže da ova tema zaista nije tako velika stvar i da može poslužiti kao okidač većim promjenama."

 
Pravda je možda spora, možda stane tu i tamo na neki vidikovac i chilla dok je ljudi čekaju ili pak rašpa nokte jer joj se baš sad neda, ali s dovoljno glasova u pozadini i dovoljno motivacije u borbi za ispravno i tu i tamo koje hrabre proaktivne skupine ili pojedinca, uvijek naposljetku stigne na odredište.
 
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk