Skip to main content
  • 18.11.2016.

British Medical Journal: “Rat protiv droge je neuspjeh!”

Još jedan visokoprofilni konglomerat onih koji barataju stvarnim znanjem i podacima trenutne politike spram droge i njenih korisnika podigao je glas protiv sadašnjeg režima koji, bolno očito ne funkcionira u stvarnosti.

 
Iako legitimno kao ideja – da bi zabrana, strogi zakoni i kriminaliziranje rekreativnih korisnika trebali smanjiti njihov broj – realnost i ljudska psihologija zapleteni u ideju koja nije temeljena na realnim informacijama struke pokazali su se u praksi sasvim suprotnima. 
 
Deseci i deseci studija u prethodnom desetljeću konkluzivno dokazuju da je rješenje problema inkluzija i obrazovanje, a ne isključivanje i marginaliziranje ovisnika ili njihovo kazneno gonjenje. Novi editorijal u uglednom britanskom medicinskom časopisu naslova je: "Rat protiv droge je neuspjeh: liječnici bi trebali voditi reformu politike o drogama", navodeći kako:
 
"Liječnici i njihovi predvodnici imaju etičku odgovornost brinuti se za osobno i javno zdravlje, ljudska prava i dostojanstvo kao i progovoriti tamo gdje se zdravlje i čovječnost sistematski degradira. Promjena dolazi, i liječnici bi trebali iskoristiti svoj autoritet kako bi bili vodeći u pragmatičnoj reformi koju oblikuje znanost i etika."

 
S trenutnom zabranom UN-a koja je na snazi, British Medical Journal ustvrdio je kako se godišnje troši 100 bilijuna dolara na kriminaliziranje korisnika, proizvođača, dealera i raspačivaća, potičući na taj način manje sigurnu potrošnju koja posljedično vodi do "epidemije" HIV-a i infekcije hepatitisom C.
 
Britanska Medicinska Asocijacija predala je odgovornost s narkoticima povezanog pravosuđa u ruke zavodu za Zdravstvo, fokusirajući se na tretiranje, a ne marginalizaciju i kriminalizaciju korisnika. Nisu nipošto usamljeni glas u masi jer je ranije ove godine još i visoko pozicionirano John Hopkins sveučilište istaklo kako je javno zdravstvo loše pogođeno trenutnim zakonima. Pa hoće li stvaranje novih smjernica i dalje ostati u rukama onih kojima je u interesu puniti zatvore i hraniti birokratski sustav pravosuđa optužnicama dok vitlaju retorikom moraliziranja i diktaturom kvazi dobrih namjera ili će se napokn poslušati struka kojoj je u interesu osoba i kolektivna dobrobit, Ako staro rješenje ne funkcionira, svako naredno je bolje jer barem ostavlja otvorenom mogućnost promjene. "Uvijek smo to tako radili!" je najopasnija rečenica u vokabularu.
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2