Skip to main content
  • 12.10.2016.

Budućnost 3D projection mappinga – Pogledaj spektakl!

Također poznat i kao video mapping ili prostorno promijenjena realnost, projection mapping je jedna od onih tehnologija koja dobiva zamah tek sada kada smo se podobro udomaćili u 21. stoljeću.

 
Tko bi ikada mislio da samo prije nekoliko desetljeća, dok smo uokolo hodali s walkmanima i gledali svoje VHS-ove, da će danas stvari koje smo mogli samo zamišljati postati realnost? Tehnološka hidra je podivljala i otvara čitav jedna novi umjetnički spektar nikada do sada viđenog. Programeri i inženjeri su čini se umjetnici budućnosti.
 
3D projection mapping će uzeti bilo koji objekt, nevažno je koliko je nepravilna oblika, i stvoriti od njega novi virtualni prostor koristeći specijalizirani software kojim mu nadodaje dimenzije i pokret. Skromni pokušaji koje smo već vidjeli u oglašavanju ili na kazališnim pozornicama rastu i stvaraju apsolutna vizualna remek djela koja uparena s glazbenom pozadinom na koju su nakalemljena stvaraju sasvim nove razine iskustva kao da si došao na plato koji dijeli brdo mogućeg i nemogućeg i odlučio progutati onu drugu tabletu, kao da si Alisa suvremenog izgubljena u slobodnom padu među zrcalima i pokućstvom u zečjoj rupi vizualne fascinacije.

 
Limelight je tako ekipa koja je odnijela pobjedu na iMapp-u 2016., kao odabir žirija i publike, fascinantnom vizualno-glazbenom pričom o zajedništvu i međupovezanosti stvari. Limelight sam napominje: "Čak i ako često izgubimo doticaj s višom slikom, svi smo dio jedne kozmičke mreže. Samo je stvar lažne percepcije ljudskog uma da je ono unutarnje i vanjsko odvojeno, što tada ponekad izaziva zbunjenost i nesporazume u svijetu. Ovaj komad ima za cilj iznova otvoriti dijalog unutarnjeg i vanjskog kroz kinematografsko putovanje od stanja zatvorenosti do stanja vječne otvorenosti. Cilj nam je za uzor uzeti suvremenu vizionarsku umjetnost i arhitekturu, svetu geometriju, čak i fiziku i kemiju, kako bismo Palaču Parlamenta pretvorili u živu beskrajno lijepu lokaciju našeg simboličnog dijaloga, integrirajući arhitektonske karakteristike fasade u naše umjetničko djelo, što je također ključni moment dodavanja vrijednosti na ovaj razgovor između umjetnika i publike, grada i njegovih građana." 
 
Stisni play niže i samo probaj maknuti oči sa spektakla pred sobom. Zamisli translaciju ovoga na goleme prostore festivala, zamisli projection mapping na krošnjama na šumskim partyjima, samo zamisli mogućnosti.
 

Interconnection – visionary projection mapping – the winner of iMapp 2016 from Limelight 3d Projection Mapping on Vimeo.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2