Skip to main content
  • alt
  • 4.10.2014.

Budućnost zvuka je ovdje, 4D!

Koji je jedan od razloga zašto toliko volite otići na live nastup i zašto slušanje na kućnim zvučnicima nikada neće zamijeniti festivalsko iskustvo?

 
Zvuk koji se izlijeva kroz zvučnike sada na Vašem računalu ili pak zvuk koji čujete sa TV-a ili većine drugih kanala uglavnom dolazi samo iz dva izvora. Moguće je naravno da ste namontirali kućno kino kako bi vam Tom Cruise svojim mlažnjakom sletio u boravak no ipak slušate plošni ogoljen ton koji provlačenjem kroz ove kanale gubi puninu i male suptilne dimenzije koje zvuk posjeduje u stvarnom materijalnom prostoru u kojem vibriraju zvučni valovi. 

alt
 

Stoga si je Paul Oomen dao za zadatak da zauvijek promijeni način na koji slušate glazbu i da oživi tonove u 4D tehnologiji. Kako naše uši obično hvataju 360° zvuka u svim smjerovima tako je Oomen sastavio mrežu od 16 redova zvučnika koji odašilju u svim smjerovima. Na svakoj se strukturi nalazi po tri takva zvučnika a ispod nogu je ugrađeno 9 subwoofera. Sistemom se može upravljati skidanjem aplikacije na iPad i manipulirati kako se zvuk kreće kroz prostor po x,y i z osi.
 
Ovo je jedno u potpunosti imerzivno muzičko iskustvo i sveti gral svih zaljubljenika u glazbu, zvuk i život. Ovo je nirvana i ono savršeno efemerno iskustvo koje tražimo da doživimo jednom u životu. Nadamo se da u narednom desetljeću možemo računati s tim da će proizvođači i glazbenici prepoznati stvarni potencijal ove inovativne tehnologije i teleportirati nas na potpuno novu razinu iskustva stvarnosti. 

{youtube}WvM-SxrMv6s{/youtube}

 
Donosimo vam video u kojem je hamburški glazbenik Stimming dobio priliku poigrati se sa ovom apsurdno fenomenalnom igračkom. Zanima nas samo koliko dugo im je trebao da ga otrgnu od sustava kada je bilo vrijeme za poći kući. Naravno preporučamo da stavite slušalice za vrijeme gledanja videa kako biste dobili što bolji pojam o čemu govorimo. Nadamo se da ćemo se jednog dana na neki način zateći zarobljeni u ovoj šumi zvučnika.
 
 
schulz mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2