Skip to main content

Da ekipa nije išla u svemir ti ne bi imao…

Jedan mali korak za čovjeka, jedan veliki korak za kvalitetu tvog života.

 
Da svi oni klinci koji su u svom klinčaštvu s izrazom odlučnosti, nekarakterističnim za malu osobu koja još ima problema s vezanjem žnjiranaca, nisu proklamirali kako kada odrastu žele biti astronauti, znanstvenici ili inženjeri ti ne bi sada mogao opaliti selfi. Čini se nategnuto, zar ne? No kako je život fantastično sjajan sasvim je istinito.
 
Vrijedne ruke i glave su odlučile otići do (do sada dostupnih) posljednjih granica (hej, ne možeš imati Startrek utopijsko društvo ako prvo nemaš tehnologiju koja ga podržava) i za razliku od Hustonove najznačajnije rečenice koja je odjeknula svijetom, ovoga puta problema nema.

 
Putovanje u svemir i istraživanje vakum okućnice tvoje male plave lopte utječe na svakodnevicu tebe koji dižeš glavu prema zvijezdama mnogo više no što misliš. Neke inovacije nastaju na zemlji kako bi potpomogle život u nultoj gravitaciji, druge nastaju kao slučajni usputni izumi pri radu na nekom drugom zadatku, treće pak nude novi pogled na stvari iz ptičje perspektive na planet na kojem provodiš dane i noći i po povratku rezutiraju kaskadom inovacija i novih rješenja starih problema. Svi ovi utjecaji međusobno se križaju, a prema direktivi iz 1958. sve tehnologije i istraživanja koja se odvijaju unutar zidova NASA-e moraju koristiti svakome, a ne samo svemirskoj industriji. Ovaj akt je samo od 1976 rezultirao s preko 2000 patenata koje ti koristiš u svakodnevnom životu i uzimaš ih zdravo za gotovo ni ne sluteći da je u jednom trenu ovaj koncept bio stvoren za tvog suzemljanina koji će plesati iznad atmosfere. Pa krećemo:
 
Kamere na telefonima
 
Sjećate se selfie priče? Momci i dame iz JPL-a (Jet Propulsion Labaratory) 90-ih su dobili u zadata stvoriti sićušnu kameru odlične kvalitete. I Voila.

 
Naočale otporne na grebanje
 
Lewis Reasearch Centre krenuo je s pokušajima ne bi li za aero-svemirske sisteme iznašao način dijamantne presvlake kako bi ih učinio otpornijima. Godine su prošle i šanse su da na nosu sada nosiš mnogo manje izgrebana stakla.
 
Rendgen
 
Još jedan patent JPL-a koji je za potrebe svemirskog programa poboljšao digitalnu sliku i kasnije permeirao u područje medicine poboljšavši CAT skenove i radiologiju.

 
LED žarulje
 
Pod crvenim svjetlima u svemiru se uzgajaju biljke, a na zemlji se koriste u liječenju. LED tehnologija ujedno je pomogla razvoju medicinske opreme kao što je WARP 10.
 
Odstranjivač mina
 
Na planetu na kojem se stanovnici bore za komade prašine zakapajući oružja bez savjesti posvuda, NASA-ina tehnologija pomogla je u sigurnom odstranjivanju.
 
Sportske tenisice
 
Imaš tenke za trčanje u kojima su u džonovima mjehurići zraka pa te ne bole zglobovi? Hvala NASA-inim inženjerima koji dizajniraju svemirska odijela.

 
Deke od folije
 
Deka koja spašava ljude vezane za zemlju od ekstremnih temperatura nastala je kao posljedica laganog izolatora kojim se plovilo štiti u svemiru.
 
Sustavi za pročišćavanje vode
 
Ono što je započelo u 60-ima kao elektrolitični ionizator uz pomoć srebra sada je uvriježeni sustav pročišćavanja. Ako si ikada bio na javnom bazenu i nisi donio kući nikakvu šugu još jedan razlog da kažeš hvala NASA-i.
 
Dustbuster
 
Nasa je tražila Black & Decker da pomognu u razvoju lakog alata kojim bi se s mjesečeve površine mogli sakupljati uzorci. Tehnologija je kasnije prilagođena i nastaje ručni usisavač Dustbuster.
 
Ušni toplomjer
 
Korištenje tehnologije infracrvenog ne bi li ti znao trebaš li dobiti Nobela jer nisi ponio kišobran iako si znao da je pljusak moguć.
 
Izolacija
 
Kako su u svemiru temeperature ekstremne NASA-ini inženjeri su osmislili izolaciju od aluminiziranog poliestera naziva Radiant Barrier, ona koju sada možeš naći u većini toplinski izoliranih domova.
 
Ralje života
 
Dramatičan naziv za malu alatku kojom se unesrećeni oslobađaju iz sudara i koji koristi minijaturnu verziju naboja koji odvaja uređaje na shuttleu.
 
Wireless slušalice
 
Onaj dio koji ste čekali. NASA posebnu pažnju posvećuju komunikacijskim tehnologijma pa je iznašla način se astronautima oslobode ruke u bestežinskom stanju što je rezultirao u guštanjem u glazbi ili učinkovitijoj poslovnoj komunikaciji na tlu.

 
Memorijska pjena
 
Započela je kao pokušaj da se pilotima omogući udobnije sjedenje u 70-ima, zatim je instalirana u shuttleove i potom u tvoj madrac ili jastuk.
 
Smrznuta dehidrirana hrana
 
Kako je najveći problem kada si miljama i miljama iznad prvog supermarketa hrana, posebna pažnja je posvećena očuvanju nutrijenata u hrani koju astronauti nose u visine. Paralelnim zamrzavanjem i dehidracijom zadržava se 98% nutrijeata i hrana teži samo 20 % svoje inicijalne težine.
 
Detektori dima
 
NASA ih nije izumlila, ali je višestruko modernizirala postojeće ne bi li počeli urlati svaki puta kad pečeš tost.
 
Hrana za novorođenčad
 
Podrijetlo najkvalitenijih dohrana je upravo u od NASA-e sponzoriranom istraživanju koje je istraživalo benefite algi na dugim svemirskim putovanjima.
 
Umjetni udovi
 
I ova domena je od NASA-e pokupila mnogobrojne patente koji omogućuju bolju absorbciju udara i pokretljivost.

 
Kompjuterski miš
 
Inovacija nastala u NASA-inom labaratoriju 60ih zauvijek je promijenila interaktivnost s sučeljem.
 
Prijenosno računalo
 
GRID Compass bio je prvo prijenosno računalo koje ja zahtjevalo prilagodnu hardwearea i razvoj novog softarea i kao posljedicu lansiralo čitavo jedno novo tržište i omogućilo vašoj osobi za priče da ove retke tipka gdje god poželi.
 
Za čitavu info-grafiku skokni ovdje. Pa kada slijedeći puta čuješ da je budžet za znanost srezan u korist trivijalnosti ili naoružanja, malo bolje promisli implikacije ovoga u desetljećima koja dolaze i koji potencijalni napretci se time stavljaju na led. Sve je povezano sa svim ostalim, ništa ne postoji izolirano i usamljeno u vakumu (svemira).
 
dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop