Skip to main content
  • alt

Glazba u mp3 formatu uspješno kodirana na DNK

Glazba, tehnologija i znanost su oduvijek bile povezane, ali u ni jednom povijesnom trenutku nije se još dogodilo ovo čemu imamo prilike svjedočiti danas. Živiš u uzbudljivo doba!

 
I ne, ne mislimo samo na Einsteina koji bi da je odabrao neki drugu povijesnu liniju u životu umjesto mijenjanja tijeka fizike punio koncertne dvorane i čak i ne govorimo o neraspletivoj međuzavisnosti elektroničke glazbe i novih tehnologija.

alt

 
Radi se o sasvim novom koraku u manipuliranju podacima gdje se oni translatiraju iz binarnog digitalnog svijeta nula i jedinica u jezik koji razumiju proteinske strukture poput DNK zavojnice koja funkcionira po pricipu spajanja A, T, G i C gradivnih jedinica koje čine genetsku strukturu.
 
U novom projektu umjetnost i znanost su se ispreplele na ovoj genetskoj razini kada je Nick Goldman, genetičar na Europskom Insititutu Bioinformatike u Velikoj Britaniji objavio rad kojim potvrđuje uspješnost implantiranja raznih podataka u DNK, pa su se tako na zavojnici, koja je temelj svega života koji poznajemo, našli Shakespeareovi soneti, fotografije i mp3 isječak poznatog govora “Imam san”.

alt

 
Goldman je u međuvremenu kontaktirao umjetnicu Charlotte Jarvis i poznat Kreutzer kvartet kako bi stvorili projekt Music Of the Spheres. U njemu su članovi kvarteta posebno složiti i odsvirati, samo za tu svrhu stvorenu, glazbenu kompoziciju koja će biti pohranjena na DNK i zatim će taj isti DNK biti pridodan mješavini sapunice. Sapunica će zatim poslužiti kako bi se izložbeni prostor napunio mjehurićima i na taj način će se posjetitelje doslovce “okupati u glazbi” (ili ćete pak misliti zašto ste platili upad da bi vas prskali mjehurići). Za video skok ovdje.
 
Čini se pomalo banalan način za iskoristiti ovako temeljito potresnu mogućnost inkodiranja informacija rastapajući ih u balončiće od sapunice, ali uzmite u obzir da, iako je pronađen način kodiranja, tehnologija kojom ćemo podatke spremljene na ovaj način moći čitati udaljena je još desetljeće dva, pa nema razloga da se od tada ne zabavimo romantičnom idejom uranjanja u glazbu!
 
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2