Skip to main content

Golemi poster koji mapira geneologiju elektronike!

Ekipa iz mančesterskog dizajn studija Dorothy uputila se na novi pothvat. Ovaj ne uključuje pratnju psetanca Tota, žutu ciglenu cestu niti spodobe bez srca, hrabrosti i mozga.

 
Svo troje, sasvim prisutno kod dizanje ekipe, rezultiralo je stvaranjem prekrasne pregledne mape elektronike koja oponaša stil građevinskog nacrta, a naziva je Electric Love Blueprint. Sami stvaraoci komentirali su:
 
"Naš Electric Love Blueprint slavi preko 200 izumitelja, inovatora, umjetnika, kompozitora i glazbenika koji su ( po našem mišljenju) bili ključni za evoluciju elektroničke glazbe od izuma najranijeg poznatog snimača zvuka 1857. pa do danas."

 
Priča započinje iskonskom genezom stvaranja fonografa 1957. i zatim se nastavlja thereminom izmljenim 1919. vjerojatno prvim zaista elektroničkim instrumentom ikada koji je Roberta Mooga inspirirao da istražuje daljnje mogućnosti elektroničkog zvuka. Na mapi ćete svakako pronaći pionire poput Léon Theremina i Mooga samoga, a tu su i John Cage, Brain Eno, Kraftwerk i Aphex Twin. O samom stilu opsežnog dijagrama James Quail iz Dorothyja napominje: "Stil dijagrama je baziran na uputama kako da se izgradi teremin. Inspiraciju smo uzeli iz nacrta srednjih 50-ih, ali smo ga promijenili i stilizirali kako bismo konstruirali strukturu koju tada možemo koristiti da bismo povezali srodne umjetnike."
 
 
Poveznice nisu striktne već organske i ponekad se odnose na stil, instrument ili utjecaj jednog na drugog: "Dijagram sadrži područje posvećeno izumiteljima koji se tada prelijevaju u umjetnike koji koriste svoje izume, pa je tako Robert Moog povezan recimo s Wendy Carlos.". Svakako su ubačena i imena ključnih labelova koji su oblikovali konsenzus elektroničkog. Žanrovi su labavo određeni, u udvostručavanju toga kako se striktna poveznica ne može povući ni u realnosti, pa ima svega od od musique concrète preko krautrocka i synthpopa do electronice. Punu fotku u njenoj kompleksnoj golemosti možeš istražiti ovdje, a print si ugrabiti za sebe, ili prijatelja koji znaš da bi slinio po ovome, na Dorothy webu ovdje. Pa sretna vam istraživanja i eksploracije.
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2