Skip to main content
  • MR 808

Homage Rolandovoj 808-ici

Zaljubljenici u glazbu će vam često reći da je rođenju i razvoju današnje glazbe pridonijela poznata Rolandova TR 808 bubanj mašina. Acid house, rap i techno, kao i mnogi drugi žanrovi duguju svoj zvuk ovom sintetičkom beatu.

Piše: 

Naslovna foto

MR 808

Morgan Simon Geist je mladi 30ogodišnji entuzijast koji svoje slobodno vrijeme troši na izradu robotski instrumenata i patenata.

Posvetu ovom poznatom Rolandovom intrumentu, 808ici koja je dala beat Marvin Gayovom hitu Sexual Healing, ili ime grupi 808 State, da nabrojimo neke, odlučio je napraviti uz 11 instrumenata, sviranih od strane robota, koji zamijenjuju 11 ključnih tonova 808ice, i to sve u velikom okviru nalik na kultni instrument.
alt

M.S. Geist kaže da mu je dosadio današnji digitalni način produkcije glazbe, pa je odlučio svemu tome dodati i taj fizički trenutak. MR-808 je veličine 3.3 x 1.7-metar, a u svom drvenom okviru sadrži ‘snare drum, kick drum, hi-hat, cabasa, clave, ride cymbal, hand-clap, three toms and a cowbell.‘ Instrumenti sviraju melodiju napravljenu preko Abletona, a sve to još prolazi kroz razne kontrolere i čipove, odnosno ima i taj znanstveni trenutak koji ni nama nije jasan. Pogledajte o čemu se radi u videu niže…
{youtube}FFxJztQUGjw{/youtube}

Svaka čast mladim entuzijastima…

disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop