Skip to main content
  • dj cura

Kako će izgledati DJ budućnosti

Nije riječ o robotu, nego o ulozi koju će DJ preuzeti na pozornici u skoroj budućnosti i pokretu koji će biti njegov glavni instrument.

Piše: 

Naslovna foto

dj-cura

Ekipa koja stoji iza ovog projekta, demonstrirala je na ulicama Aucklanda na Novom Zelandu novi projekt pod nazivom V Motion Project koji omogućuje kreiranje jedinstvenog vizualnog glazbenog instrumenta kojim se upravlja isključivo gestama pomoću Microsofotvog Kinect kontrolera.

Sponzorirana od jednog novozelandskog proizvođača energetskih napitaka, ekipa V Motion projekta sastojala se programera Jeffa Nusza i Paula Sandersona, glazbenika Joela Littlea, plesača Josha Cesana i inženjera zvuka Jamesa Haydaya, koji su omogućili stvaranje ovog doista impresivnog projekta čiju realizaciju možete vidjeti u videu dolje.

{youtube}YERtJ-5wlhM{/youtube}

Prvi zadatak programera je uvezivanje dva Kinecta i dva računala u jedan sustav, a posebna zanimljivost je u tome što je jedno od tih računala bilo PC, a drugo Mac.
Pored toga, jedan od izazova je bio postaviti dva Kinecta zajedno u prostor prema plesaču, bez da njihovi senzori interferiraju jedan s drugim, a na kraju je trebalo povezati čitav sustav sa zvučnim i projekcijskim uređajima.

Naravno, osim svega toga, plesač i izvođač glazbe Josh Cesan, trebao se priviknuti na "sviranje" vizualnog Kinect instrumenta kakav do tada nije postojao, dok je inženjer zvuka James Hayday, morao omogućiti da se njegovi pokreti pretvaraju u note i sampleove, za što je korišten profesionalni program za živo izvođenje elektronske glazbe Ableton Live.

Izvođači kažu kako su zapravo morali hakirati kompletan hardver i softver koji je omogućio nastanak ovog fantastičnog audiovizualnog projekta.

Također navode kako su korištenjem dva Kinecta i dva računala uspjeli svesti lag između pokreta i izvedbe na minimum, no nisu ga uspjeli potpuno ukloniti, pa ćete i sami primijetiti kako izvedba kasni djelić sekunde za pokretima izvođača, što je i inače problem kontrolera poput Microsoftovog Kinecta i Sonyevog Movea.

dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web