Skip to main content
  • alt
  • 16.03.2015.

Kako zvuči prazan prostor?

Pomalo neobično pitanje nalik onome ako drvo padne i nitko nije bio tamo da ga čuje itd… no umjetnik Adam Besante odlučio je istražiti ovaj zvuk.

 
“The sound of empty space” ime je projekta koji se igra glazbenim mogućnostima mikrofona, zvučnika i okolnog akustičnog okruženja kroz auditorni feedback. Basante hvata ove frekvencije titranja zvučnih valova i zatim ih preoblikuje računalnim algoritmima i sinkronizira kroz kinetičko. Sam o svome radu kaže:
 
‘Izgradnjom manjkavih tehnoloških sustava i ukidanjem njihovih namjeravanih potencijala za komunikaciju, uho se okreće prema praznom prostoru između komponenti’ 

alt

 
Ako vam ovo pomalo zvuči kao ono kada ljudi koji znaju ponešto o vinima dok žvaču sir raspravljaju koliko je kiše bilo ’78., je li zemlja bila na padini nagiba 37% na tlu suptilnog mirisa muškatnog oraščića i sl, ono što je pisac zapravo htio reći je da ga zanima što se sve može s ovim elementima ako svrha zvučnika prestane biti samo reprodukcija, a mikrofona samo hvatanje glasa koji treba pojačati. Što se događa kada oni izgube svoju inicijanu funkciju komunikacije i prenošenja informacija?
 
Sve instalacije samogeneriraju proizvodnju zvuka pa tako “Pirouette” ima mikrofon koji stoji u centru 7 zvučnika. Kako preleti preko svakoga pojavljuje se sinkronizirana melodija koja nakon devet rotacija zvuči kao baza teme iz Labuđeg Jezera.
 
‘The loudest sound in the room experienced very quietly’. Mikrofon, pojačalo i zvučnik zatvoreni su u zvučno izoliran stakleni akvarij. Sustav se buni sam protiv sebe dok buka unutar akvarija udara preko 120db, i da, to je sasvim dovoljno da budeš gluh kao top izložiš li mu se dovoljno dugo.

alt

 
“Vessel” izgleda kao zanimljiva akustična parodija na brodove u boci, ali ovdje su u boci zarobljeni zvučnik i mikrofon koji se se poigravaju rezonantnim mogućnostima njihvog staklenog zatvora i promjenom udaljenosti između onoga koji odašilje i koji prima.
 
Želite li saznati više o umjetniku zaslužnom za ove nesvakidašnje zvučne instalacije klik ovdje, a na istom mjestu vas čeka i video.
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk