Skip to main content
  • alt
  • 8.09.2014.

Najambiciozniji projekt u povijest Applea

Od početka prošlog desetljeća Apple je predstavio tri fantastična proizvoda koja su uvelike promijenila tržište potrošačke elektronike – najpopularniji glazbeni player na svijetu iPod, zajedno s glazbenom trgovinom iTunes, iPhone te iPad. 

 
Apple je s ovim uređajima postigao veliki uspjeh i okrenuo milijarde dolara, no veliki broj analitičara i investitora već neko vrijeme upozorava kako bi ova kompanija, ako želi zadržati veliki rast i zaradu, trebala predstaviti iPhone s većim ekranom te novu kategoriju proizvoda koja će privući milijune novih korisnika. Upravo se to očekuje na konferenciji koju je Apple najavio za sutra te sve upućuje na to da će Apple predstaviti 'velike stvari' s kojima će krenuti u napad na tržište. Na prošlogodišnjoj konferenciji Apple je predstavio dva modela iPhonea, no oba su imala ekrane iste dijagonale i rezolucije dok bi ove godine prvi puta Tom Cook trebao predstaviti dva različita modela svojih telefona koji će riješiti neke od najvećih problema ove kompanije na mobilnom tržištu. Naime, iako je iPhone najprodavaniji telefon na svijetu, on i dalje ima dijagonalu ekrana (četiri inča) kakvu su imali njegovi konkurenti prije nekoliko godina – npr. Samsungov prvi Galaxy S model koji je predstavljen 2010. godine imao je 4 inčni ekran te je za mnoge (potencijalne) korisnike iPhonea mali ekran najveća mana ovog telefona. S iPhoneom 6 stvari će se uvelike promijeniti jer bi ekran trebao imati dijagonalu od 4,7 inča te bi na taj način mogao privući i brojne korisnike kojima je jedina prednost telefona koji rade na Androidu u odnosu na iPhone upravo veliki ekran.
{youtube}11FVgzITgJg{/youtube}
 
Osim ovog modela, Apple planira i svoj prvi phablet – novi iPhone s 5,5 inčnim ekranom bit će glavni konkurent Samsungovim popularnim telefonima iz Galaxy Note serije, a s obzirom da veliki broj korisnika preferira phablete umjesto tableta (te na taj način uzima dio tržišta od prodaje tableta), mnogima bi ovaj mobilni uređaj mogao biti savršena kombinacija iPhonea i iPada. Iako službenih informacija iz Applea, naravno, nema, zahvaljujući brojnim glasinama koje su do sada objavljene već je puno toga poznato oko ovih telefona – tako bi trebali imati A8 procesor, odličnu kameru i podršku za NFC tako da će iPhone postati digitalni novčanik za mobilno plaćanje.Kako je s velikim telefonima prilično nezgodno upravljati, Apple je za nove modele iPhonea pripremio i jedan zanimljiv novitet – opciju koja omogućuje upravljanje samo jednom rukom što bi uvelike trebalo olakšati korištenje ovih telefona. Ono što još nije poznato jest kako će se, osim po veličini i cijeni, ovi telefoni razlikovati, odnosno hoće li phablet imati neke dodatne opcije u odnosu na klasičan iPhone.
{youtube}pu-OVVzaVLo{/youtube}
 
O Appleovom pametnom satu, iWatchu, glasine slušamo već više od godinu dana te mnogi analitičari, s obzirom na trenutno stanje na tržištu ovih uređaja, vjeruju da bi upravo Appleov sat mogao promijeniti cijelo tržište na sličan način na koji je iPad promijenio tržište tableta. Za mnoge u Appleu ovo je, kako su prenijeli neki mediji, jedan od najambicioznijih projekata u povijesti od kojeg u budućnosti očekuju milijarde dolara profita.Tim Cook mogao bi u utorak predstaviti čak dva modela Appleovih nosivih uređaja – jedan bi navodno trebao imati ekran dijagonale 1,3 ili 1,5 inča, a drugi 2,5 inča – još nitko ne zna kakav bi trebao biti dizajn njihovog sata (ili satova), odnosno hoće li predstaviti tanku narukvicu ili okrugli uređaj poput npr. Motorolinog sata Moto 360. Glasine upućuju na to da će ekran iWatcha biti blago zakrivljen i napravljen od safirnih kristala, trebao bi se puniti bežično te će imati ugrađene brojne senzore koji će pratiti otkucaje srca, kretanje korisnika i slično. Sat bi se trebao povezivati s Appleovim uređajima te bi se na njemu trebale prikazivati obavijesti s iPhonea poput poruka, poziva, obavijesti s društvenih mreža i slično, a čak se spominje i podrška za NFC pa bi i ovaj uređaj mogao služiti kao digitalni novčanik i za mobilno plaćanje.
{youtube}X23fyLbRWsI{/youtube}
 
Prije nekoliko dana internetom se proširila informacija kako bi Apple, osim telefona i pametnog sata, na konferenciji mogao predstaviti i nasljednika iPada Air. Iako nema previše informacija o ovom uređaju, možemo očekivati 9,7 inčni tanki tablet retina rezolucije koji će imati snažni A8 procesor i još neka hardverska poboljšanja. Također, novinari IT medija već dugo vremena spominju i iPad Pro, odnosno tablet s dijagonalom ekrana većom od 12 inča koji bi se mogao koristiti i kao klasičan tablet i kao prijenosnik (s dodatnom tipkovnicom), no predstavljanje ovog modela ipak ne trebamo očekivati sljedeći tjedan, već najvjerojatnije sljedeće godine.
{youtube}vfkfHjoDPpM{/youtube}
 
Prema svim objavljenim informacijama o Appleovim planovima, ovo bi zaista mogla biti povijesna konferencija za Tima Cooka i njegovu kompaniju – dva nova modela iPhonea s velikim ekranima mogla bi izazvati do sada nezapamćenu navalu za Appleovim telefonima te se navodno pripremaju za isporuku čak 70-80 milijuna iPhonea do kraja godine. Također, s obzirom da mnogi smatraju da je nosiva tehnologija budućnost koja će u budućnosti vrijediti desetke milijardi dolara, iWatch će biti prvi veliki Appleov korak na ovom tržištu s kojim se nadaju da će osvojiti milijune korisnika, a kako će točno izgledati njihov sat (ili satovi) i kakve će biti njegove mogućnosti, saznat ćemo već sutra. 
 
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2