Skip to main content
  • 28.12.2016.

Najgadgeti 2016 su…!

Gadgeti, spravice, ekstaza u zabavnom užitku onoga što nova tehnologija može, bakanalija novih iskustava koja nikada do sada nisu bila moguća na ovaj način, u HD i gotovo tako realna da bi mogla izgurati stvarno iskustvo.

 
Sve ovo su podtonovi suvremene ljubavne afere s tehnologijom, procesom kiborgizacije i sljubljivanja sa strojem dok je čovjek još uvijek za volanom njenog razvoja. Možemo li zamisliti svijet u kojem on postaje neodvojiv od digitalnog i mehaničkog, punopravni kiborg? Je li spajanje stroja i ljudskog simbioza ili parazitizam? Je li zapravo uopće važno u ovo doba kada brzina promjena ubrzava eksponencijalno sve do točke na kojem je kognitivno više ne može pratiti? Vjerojatno nije i vjerojatno je velika većina nove tehnologije još u unutar benignog prstena zabave, barem one implementacije kojih je javnost svjesna. No daleko od filozofskih i metafizičkih rasprava stoje liste i popisi, pa jedna takva koja pruža presjek 2016. upravo slijedi i čini se da je njena kraljica virtualna realnost!
 
1. Oculus Rift

 
Kao prvi se nameće Oculus Rift koji ti za 600$ donosi virtualnu realnost ravno u dom. U početku je ograničen na Xbox One, ali imate li odgovarajući PC hardware moguće ga je koristiti i na druge načine. Za puno iskustvo svakako možete ubaciti još 200$ kako bi dobili touch kontrolere.
 
2. HTC Vive
 
 
Lansiran je ubrzo nakon Oculus Rifta i on već dolazi s kontrolerima pokreta i podrškom za prostoriju za cijenu koja na kraju podvučete li crtu također kruži oko 800$. Nešto glomazniji i s više žica, Vive ipak daje bolje iskustvo za one koji bi voljeli istraživati ponešto ekspanzivnije VR svjetove.
 
3. PlayStation VR

 
Set za virtualnu realnost od 400$ stigao je kao pravo iznenađenje što se tiče kvalitete iako se oslanja na model PlayStationa 4 koji zastarijeva. Odabir prikladnih igara je također solidan, stoga je ovo sjajan izbor za nešto plići džep, a želite li i kontrolere kamera i pokreta ubacit ćete još 100$.
 
4. Google Daydream View

 
Nevjerojatno lak i ugodan za nošenje ujedno košta i samo 79$ i prikladan je za mobilno iskustvo virtualne realnosti upareno s opremom za Samsung Galaxy te ujedno uključuje i osnovne kontrolere pokreta. Daydream u teoriji može funkcionirati s bilo kojim kompatibilnim Androidom, ali za sada je moguće samo na Googleovom Pixel telefonu i Motorolinoj Z liniji, no i drugi proizvođači će uskoro uslijediti.
 
5. PlayStation 4 Pro

 
Negdje je na pola puta između upgradea za 4K i HDR TV. Zahvaljujući poboljšanom hardwareu igre se mogu prikazivati u većoj rezoluciji i s više grafičkih efekata nego na originalnom PS4 i odlična je kombinacija za PS VR.
 
6. Google Pixel and Pixel XL


 
Prvi telefoni koje je Google dizajnirao samostalno kreću se od 649$ za Pixel i 769$ za Pixel XL. Iako izgledaju obično, izuzetno su profinjeni i koriste neke od najboljih kamera ikada implementiranih u mobilnoj telefoniji. Ujedno su prikladni i za priključivanje na Daydream opremu.
 
7. iPhone 7 Plus

 
Unatoč Appleovom propustu postavljanja utora za slušalice ovo je ipak telefon s fantastičnim ekranom izuzetno brzim performansama i odličnom dualnom kamerom. Ljubitelji iOS sustava ove godine upravo s ovim telefonom dobivaju najbolju vrijednost za svoj novac.
 
8. HP Spectre 13.3

 
Za 1.170$ ovo je jedan od najboljih laptopa u svojoj cjenovnoj kategoriji. Iznimno tanak, težak tek nešto preko kilogram inspiriran je dizajnom skupih satova i nakita s aluminijskim kućištem i bakrenim naglascima. Ovo je veliki korak za HP koji je odlučio uložiti u dizajn proizvoda.
 
9. Dell XPS 15

 
Veći brat prošlogodišnjeg Dell XPS 13. Tanak, sa 15.6 inčnim ekranom odličan je odabir za Windows PC koji je kompatibilan s MacBookom Pro-om.
 
10. Amazon Echo Dot

 
Za samo 50 $ imate na raspolaganju Alexa govornog asistenta koji odgovara na vaše upite i zahtjeve pa vam tako može recimo referirati kakvo je vrijeme, dodati stvari na shopping listu, pustiti posljednju epizodu najdražeg podcasta ili se pak povezati na online glazbene servise. Nemate li drugih zvučnika veći Echo bi možda bio bolji odabir radi kvalitete zvuka.
 
11. Anki Cozmo

 
Za 180$ ovo je najbliže što ćete doći tome da imate Pixarov lik u vlastitom domu. Nalikuje Wall-E liku, simaptičan i nestašan, a s ovim robotom, koji stane na dlan možete igrati igre, li ga jednostavno pustiti da luta uokolo dok će on s vremenom učiti i ujedno naučiti prepoznavati vaše lice. Jedna high tech futuristička igračka bez bilo koje druge svrhe osim da te zabavi.
 
12. Chevy Bolt

 
Preteča koji pokazuje da će električni automobili biti elegantni i pristupačni. S početnom cijenom od 30 000$ i kapacitetom da odjednom pređe 238 milja, ovaj automobil prikladan je i za putovanja, a ne samo gradsku vožnju. Nije Tesla dakako, ali svejedno veliki korak za industriju pristupačnih električnih automobila.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk