Skip to main content
  • 19.01.2015.

Nikola Tesla glavna tema ovogodišnje Noći muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 30. siječnja 2015., organizira jubilarnu, desetu po redu, 'Noć muzeja', koja će se održati od 18 do 01 sat iza ponoći, sa slobodnim ulazom na sve programe. Ovogodišnja je tema – 'Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'.

Piše: 


Temu Noći muzeja 2015. ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

Ovogodišnja tema konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.
 
Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom ”Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera  temeljenih  na  ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom EU, koja  naglašava stvaranje nove publike kroz reafirmiranje kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom segmentu korisnika. Tema Noći muzeja 2015. ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um" podloga je za daljnje  povezivanje hrvatskih i europskih kulturnih institucija i prezentiranje baštine i izuma Nikole Tesle te još jednom ukazuje na njegovo univerzalno značenje.

U ovogodišnjoj Noći muzeja sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2