Skip to main content

Novi trend: Maratonci bolje trče kad se napuše

Nema tome dugo, među maratoncima, a posebno među ultramaratoncima diljem svijeta, primjećuje se trend da trče pod djelovanjem marihuane.


Avery Collins (25) objasnio je za Guardian da je trčanje pod djelovanjem marihuane za njega čisti duhovni doživljaj. "Tada je sve savršeno, pravo blaženstvo", opisao je osjećaj dok kilometrima juri nakon što je uzeo oralno vjerojatno hašiš.

Nije riječ o nikakvom čudaku nego o vrlo ozbiljnom sportašu. U posljednje tri godine istrčao je čak 30 ultramaratona dulih od 150 kilometara, kao i jedan od 300-tinjak kilometara kroz američki Stijenjak, koji je savladao tijekom 65 sati. Mada bi se na prvu pomislilo da bi ga marihuana mogla usporiti, događa se baš suprotno. Ipak, kaže, na natjecanjima je nikada ne koristi, jer ne želi da njegovi uspjesi budu posljedica dopinga.

Isto je prošle godine opisala i ultramaratonka Jenn Shelton za Wall Street Journal, a da koristi marihuanu kao pomoćno sredstvo tijekom treninga, otkrio je i triatlonac Clifford Drusinsky. Marihuana je, ima već nekoliko godina, u svijetu zabranjena kao dopinško sredstvo. Znanstvene studije o tome kako točno pomaže maratoncima, još nitko nije proveo.

Oni, međutim, opisuju njeno djelovanje tako što im smanjuje mučnine, ublažava bol u mišićima i izrazito smanjuje psihičku krizu kroz koju sportaš prolazi dok svoje tijelo tjera do krajnjih granica izdržljivosti. Collins otkriva da svaki drugi trkač na duge staze kojega poznaje, danas uživa marihuanu. Prije samo koju godinu nikada ne bi pomislio da vode takav stil života.

Stručnjaci kojima se obratio Guardian ipak preporučavaju oprez za one koji tek počinju sa sportom. Marihuana može lagano potaknuti rad srca i kod osoba bez kondicije to bi moglo biti problematično tijekom trčanja. Iako ne znaju odgovoriti što je uzrok tome da THC iz marihuane na trkače djeluje tako blagotvorno, oni pretpostavljaju da bi mogla biti riječ o receptorima u mozgu, koji inače reagiraju na endokanabiode koji se oslobađaju u mozgu trkača pri dugim trkačkim dionicama, a koji možda reagiraju i na THC.

Izvor: Express.hr

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web